Word jij blij van je nieuwe loonstrook?

Het was natuurlijk al met veel tamtam aangekondigd: Iedereen gaat er op vooruit in 2021!
De eerste loonstrookjes rollen nu bij iedereen zijn mailbox binnen. Wat is er veranderd en schieten we er wat mee op?
Wanneer je een minimumloon hebt zou je onder aan de streep circa 30 euro meer moeten overhouden. Wanneer je een modaal inkomen hebt is dat 45 euro. Omdat ook de pensioenpremies wijzigen verschilt de stijging per sector.
Helaas is er niet voor iedereen goed nieuws te melden. Wanneer je gepensioneerd bent kan je aanvullend pensioen dalen door de stijging van de zorgverzekeringswet. Dat is een tegenvaller omdat de pensioenen al een aantal jaren niet of nauwelijks mee zijn gestegen met de inflatie. Een voordeel is dat de AOW uitkering dit jaar wel gestegen is: 17 euro voor alleenstaanden en 10 euro voor gehuwden.
De stijging van het ontvangen loon komt doordat de belasting die wordt geheven is gedaald. De inkomstenbelasting in de eerste schijf is nu 37,10 %. Voorgaand jaar was dat 37,35 %. De eerste schijf geldt voor inkomens tot 68.507 euro. De daling van dit belastingtarief zet zich door tot 2024. Kijk hier voor het overzicht van deze basistarieven.
Betekent dit ook dat we er echt op vooruit gaan in besteedbaar inkomen? Dat lijkt helaas niet direct het geval. Gemeentelijke belastingen stijgen sterk; gemiddeld 54 euro per jaar. De energie kosten stijgen naar verwachting tussen de 20 en 50 euro per maand. De zorgkosten zijn dit jaar weer flink gestegen. Vooral voor aanvullende verzekeringen ben je fiks meer kwijt. Woonverzekeringen zijn gestegen met 4% en ook de telefoon en internetkosten komen dit jaar hoger uit.
Verder zijn de reiskosten voor veel werknemers gedaald omdat er meer wordt thuis gewerkt. Wanneer je echter een auto nodig hebt voor de (weinige) bezoeken aan je werk zullen de vaste lasten van een auto gelijk blijven.
De belangrijkste onzekerheid is de onzekerheid door de Corona crisis die veel bedrijven direct of indirect raken. Laten we hopen dat hier snel een einde aan komt en dat iedereen die hierdoor in de problemen is gekomen of komt snel en vakkundig op weg geholpen wordt!


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht