Woonkostentoeslag aanvragen bij hoge woonlasten: er kan meer dan je denkt!

Daalt het inkomen en kunnen de hypotheek- of huur- lasten niet meer betaald worden? Hiervoor kan er woonkostentoeslag aangevraagd worden. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand, een tijdelijke aanvulling op het inkomen. Bij de gemeente kan het aangevraagd worden. Deze toeslag is ook mogelijk wanneer je geen bijstandsuitkering hebt.

Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen en van de woonkosten. De berekening die eraan vasthangt is ingewikkeld. Er kan zelf ook ingeschat worden of er recht op deze toeslag is:

Welke kosten tellen mee voor woonkosten?

De woonkosten dienen eerst bij elkaar op geteld te worden:
Bij huur is dit de huur van de woning en sommige servicekosten.

Bij een hypotheek is dit:
– Rente minus de hypotheekaftrek
– Premie opstalverzekering
– Onroerende zaak belasting
– Onderhoudskosten
– Rioolrecht waterschapsbelasting

Voorwaarden

Eventuele premies of toeslagen moeten worden afgetrokken van deze woonkosten. Wat resteert is de netto woonlast. Om in aanmerking te komen voor woonkostentoeslag moeten de netto woonkosten boven de huurtoeslaggrens liggen. Deze huurtoeslaggrens is (2021) €752,33 per maand.
De huurtoeslaggrens is €442,46 per maand als je jonger is dan 23 jaar.

Het aanvragen van de woonkostentoeslag gaat via de gemeente waar degene woont. De gemeente kan voorwaarden stellen aan het toekennen van de toeslag. Bijvoorbeeld kan er de eis worden neergelegd dat je op zoek moet naar een goedkopere woning. De woonkosten toeslag wordt voor bepaalde tijd toegekend.

Wanneer je denkt dat je aanspraak kan maken op woonkostentoeslag kun je het beste contact opnemen met je gemeente om dit te bespreken.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht