Wat kost jouw auto?

In de praktijk merken we vaak dat de kosten van een auto worden onderschat. Tuurlijk wordt er gedacht aan de kosten van aanschaf en de brandstof. Maar er komt een veel meer kijken bij het rijden van een auto. Een auto is een hoge maandelijkse kostenpost waar misschien alleen wat reiskostenvergoeding tegenover staat. Wanneer je veel reiskosten maakt in verband met ziekte is er soms een mogelijkheid hier een tegemoetkoming voor te krijgen vanuit je ziektekosten verzekering of deze af te trekken bij de belastingaangifte.

Wat kost het per maand

Een aantal vaste kosten per maand voor een auto zijn
– verzekering
– brandstof
– wegenbelasting
– onderhoudskosten
– afschrijvingskosten
Vooral deze laatste twee kostenposten worden vaak onderschat of vergeten.

Wegenbelasting en verzekering

Als je een auto op je naam zet krijg je automatisch bericht van de belastingdienst; er is wegenbelasting verschuldigd. Hoe hoog deze is, is afhankelijk van een aantal factoren: Het gewicht en de soort brandstof van de auto. Maar ook de mate van milieuvervuiling en in welke provincie je woont zijn van belang.

Een verzekering afsluiten is verplicht als je een auto bezit. Hoe hoog deze verzekering is hangt o.a. van jouw schadevrije jaren maar ook van de dekking die je kiest. Een WA autoverzekering heeft de laagste premie. Je bent dan verzekerd tegen de schade die je bij een ander veroorzaakt. Meer niet. Een WA autoverzekering is dan ook de goedkoopste verzekering. Een Allrisk dekking of WA Plus autoverzekering dekt meer maar is dan ook duurder. Tegenwoordig kan je op veel sites de prijzen en voorwaarden van autoverzekering vergelijken.

Kosten onderhoud en afschrijving

Deze kosten worden vaak vergeten bij het aanschaffen van een auto. Echter zijn dit belangrijke kosten waar rekening mee gehouden moet worden en ook zeker voor moet worden gereserveerd om eventuele toekomstige problemen te voorkomen.
Als je je auto later verkoopt of inruilt, ontvang je nooit meer het aankoopbedrag terug wat je er zelf voor hebt betaald. Of je doet wel een hele goede deal! Het bedrag wat je auto minder waard wordt noemt men de afschrijving.

Onder onderhoudskosten vallen o.a. de verplichte APK keuring maar ook reparatiekosten waar je mee te maken krijgt. Bandenslijtage, remblokken vervangen, noem het maar op.

Het is dus van belang om bij aanschaf van een auto met al deze kosten rekening te houden. Reserveer voor onvoorziene uitgaven, reparatiekosten en afschrijving. Zo kom je nooit voor verassingen te staan !


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht