Wat is budgetbeheer en wat betekent dit voor uw financiën?

Budgetbeheer is één van de manieren waarmee wij onze cliënten helpen financieel gezond te worden of blijven. Maar wat is budgetbeheer? In deze blog leggen wij uit hoe budgetbeheer werkt, wat u van ons kunt verwachten en voor wie budgetbeheer een uitkomst kan zijn. Ook leest u meer over de kosten en hoe u budgetbeheer aanvraagt. Benieuwd? Lees dan verder!

Wat is budgetbeheer? Budgetbeheer bij De Waag financiële dienstverlening

Budgetbeheer is letterlijk het beheer van uw budget door een instantie. Uw bankrekening wordt beheerd door een instantie die vervolgens uw rekeningen en vaste lasten betaalt. Het overgebleven geld wordt aan u uitgekeerd voor bijvoorbeeld boodschappen, vervoerskosten en andere levenskosten. Dit noemen we het leefgeld. Afhankelijk van de mogelijkheden en afspraken wordt ook een deel van uw geld gespaard.

Een instantie die uw geld beheert, dat klinkt misschien eng. Toch is budgetbeheer er juist om u te helpen, de instantie die uw geld beheert moet dan ook aan veel regels voldoen en staat altijd onder controle. Maar let op! Budgetbeheerder is geen beschermde titel en kan door iedereen uitgevoerd worden. Let daarom goed op voor wie je kiest en kies bij voorkeur voor een partij die is aangesloten bij een branchevereniging, bijvoorbeeld het NBBI. Daarnaast raden wij aan uw budgetbeheer uit te laten voeren door een partij die ook als bewindvoerder werkt, bewindvoerders staan namelijk altijd onder controle. Bent u op zoek naar een budgetbeheerder of heeft u vragen? Wij kunnen u helpen, ook met deze vorm van financiële dienstverlening.

Een persoonlijk budgetplan

Als onderdeel van de dienstverlening maken wij een persoonlijk budgetplan. Hiervoor kijken we samen naar uw inkomsten, vaste lasten, overige kosten en eventuele mogelijkheden om geld te sparen. Het is belangrijk dat wij bij aanvang van het budgetbeheer een goed beeld krijgen van uw financiën, omdat de budgetbeheerder alleen de rekeningen betaald die opgenomen zijn in het budgetplan. Extra rekeningen moeten door de cliënt zelf betaald worden uit het overige leefgeld, vaak een onverwachte kostenpost.

Op basis van uw financiële overzicht bepalen we welke rekeningen door ons betaald worden en welk deel van uw inkomen overblijft om te sparen en als leefgeld naar uw betaalrekening gestort wordt.

 

 

Het doel van budgetbeheer Budgetbeheer is het beheer van uw budget door een instantie.

Wij helpen zeer verschillende cliënten met verschillende diensten zoals bewindvoering, budgetbeheer en budgetcoaching. Sommige cliënten hebben een schuld, anderen lukt het niet om de financiële administratie zelf bij te houden of vinden het simpelweg prettig als zij hulp krijgen bij financiële zaken. Wat de reden, oorzaak of uw doel ook is, voor ons is dat altijd hetzelfde: uw financiële gezondheid. Wij helpen onze cliënten financieel gezond te worden én te blijven, daarnaast werken we met sommige cliënten toe naar financiële onafhankelijkheid.

Of we nu werken aan de aflossing van uw schuld of blijvende financiële ondersteuning, onze aanpak is altijd persoonlijk. Wij denken altijd mee met uw wensen en kijken daarbij naar de mogelijkheden. Heeft u een specifieke wens waaraan u het leefgeld wilt besteden? Over de bestemming van uw geld vormen wij geen persoonlijke mening of waardeoordeel. Wij kijken enkel met u mee naar de financiële mogelijkheden.

Voor wie is budgetbeheer?

Budgetbeheer is geschikt voor iedereen die hulp wilt bij zijn of haar financiën. Soms wordt budgetbeheer opgelegd door de gemeente bij schulden of wordt het gecombineerd met bewindvoering. Voor cliënten met schulden is budgetbeheer vaak tijdelijk. Is de schuld afgelost en zijn de financiën weer op orde? Dan wordt het budgetbeheer opgeheven en krijgt u zelf weer de volledige zeggenschap over uw inkomsten en uitgaven.

Maar budgetbeheer is ook heel behulpzaam voor mensen die moeite hebben met de financiële administratie. Zo helpen wij klanten die door een verstandelijke of lichamelijke beperking niet financieel onafhankelijk willen of kunnen zijn, maar ook oudere mensen die hulp willen bij de financiële huishouding of dit door gezondheidsredenen niet zelf kunnen uitvoeren.

Hoewel budgetbeheer soms door de gemeente of schuldhulp wordt opgelegd kunt u dus ook zelf kiezen voor budgetbeheer. Neem contact op met uw gemeente of een onafhankelijke financiële dienstverlener voor meer informatie.

 

 

Kosten van budgetbeheer

Anders dan de kosten van bewindvoering worden de kosten van budgetbeheer niet wettelijk vastgesteld en kunnen deze sterk per aanbieder verschillen. Het is belangrijk hier vooraf goed naar te kijken, omdat u de kosten voor budgetbeheer meestal zelf moet betalen. Wanneer u schulden en/of een laag inkomen heeft, kunt u eventueel bij de gemeente bijzondere bijstand aanvragen. Als bijzondere bijstand wordt goedgekeurd, betaalt de gemeente (een deel) van de kosten voor budgetbeheer.

Onze kosten voor budgetbeheer

Wilt u meer inzicht in uw financiën en hulp bij het beheren van het budget? Bekijk hier onze tarieven voor budgetbeheer:

Alleenstaand Gehuwd / Samenwonend
Maandelijkse kosten € 65,- € 78,-
Eenmalige intakekosten € 210,- € 240,-
Kosten beëindiging € 150,- € 180,-

De genoemde tarieven zijn inclusief BTW

Heeft u vragen of bent u op zoek naar een budgetbeheerder? Wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar uw persoonlijke mogelijkheden.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht