Wat doe jij als iemand letterlijk en figuurlijk in de kou staat?

Mevrouw is bang om haar post te openen. Ze gooit al lange tijd alles in een doos en kijkt er niet meer naar. Na het overlijden haar man is ze lamgeslagen. Ze gaat nog wel elke keer naar haar werk en dat is haar redding. 

 

Na het negeren van heel wat maanden post is mevrouw afgesloten van gas, elektra en water. Hierdoor ging zij douchen op haar werk. Toen collega’s haar vroegen wat er aan de hand was had zij haar smoesjes wel klaar. Ze schaamde zich enorm over de schulden die waren ontstaan maar zag zelf geen mogelijkheid meer om dit op te lossen.  

 

Gelukkig heeft de leidinggevende van mevrouw stappen ondernomen en contact gezocht met een bedrijfsmaatschappelijk werker. In een gesprek dat georganiseerd werd in werktijd kwam deze al snel op het probleem terecht. Het was voor mevrouw een enorme opluchting dat ze haar zorgen uiteindelijk toch kon delen.  

 

Bedrijfsmaatschappelijk werker heeft contact gezocht met ons. In ons intake gesprek vertelde mevrouw dat zij al bijna 2 jaar geen gas, elektra en water had. Het aansluiten van mevrouw had absolute prioriteit. Wij vonden het onbegrijpelijk dat mevrouw dit zo lang verborgen had weten te houden. 

Dezelfde dag hebben we een spoedaanvraag beschermingsbewind gedaan bij de Rechtbank Noord Holland. Als er goed gemotiveerd kan worden waarom de aanvraag spoed heeft, werkt de Rechtbank hier altijd goed aan mee. 

Binnen drie weken stond mevrouw onder bewind. Het opnieuw aansluiten van mevrouw had heel wat voeten in de aarde. Er moest een hoge aansluitvergoeding betaald worden en dit bedrag was er niet en kon door beslag op het inkomen ook niet zomaar even betaald worden. In een regeling was de netwerkbeheerder niet geïnteresseerd. Pas als het hele bedrag betaald was zou mevrouw weer kunnen worden aangesloten. 

 

Wij wilden mevrouw absoluut niet nog een winter in de kou laten zitten en hebben contact gezocht met de gemeente. Ondanks dat mevrouw een inkomen boven bijstandsniveau heeft wilden zij toch helpen. Zij hebben een lening verstrekt voor de aansluitkosten en wij hebben daardoor de heraansluiting van wat, elektra en gas kunnen regelen.  

 

Het belang van uit de schulp komen en hulp durven vragen is in dit voorbeeld meer dan duidelijk. Logischerwijs is er veel schaamte over schulden en het zelf niet meer redden. Gelukkig probeert ook de overheid nu mensen meer te helpen en te bevorderen dat een ieder hulp kan en mag vragen. 

 

Deze casus is ook een goed voorbeeld dat ieder van ons in de problemen zou kunnen komen en dat wij allemaal hulp kunnen gebruiken en kunnen geven. Een collega die nooit mee kan doen met uitjes? Deurwaarders bij de buurvrouw aan de deur? Kinderen die niet meer kunnen sporten omdat er niet meer betaald kan worden? Reik de helpende hand en laat iemand niet in de kou staan. Het begint bij een gesprek en oprechte interresse. Kom je er niet uit, zoek contact met de gemeente of vraag advies aan een professionele bewindvoerder. 

 


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht