Incassobureau vs. Deurwaarder: de verschillen en overeenkomsten

Vergeet u wel eens een rekening te betalen? Het kan iedereen gebeuren. Lukt het langere tijd niet om een rekening te betalen, kunt u in contact komen met een incassobureau of deurwaarder. Maar wat houdt dit precies is? En wat is het verschil tussen beide? In dit blog leggen we het uit.

De verschillen en overeenkomsten tussen deurwaarders en het incassobureauEen rekening vergeten te betalen kan iedereen gebeuren. Wanneer dat gebeurt krijgt u meestal een vriendelijke herinnering om alsnog te betalen. Lukt het u niet om de rekening te betalen, kan dat vervelende gevolgen hebben. In de bijna 10 jaar dat wij dit werk doen weten wij maar al te goed dat het iedereen kan overkomen. Schuld is lang niet altijd “eigen schuld dikke bult”. Er hoeft maar één ding te gebeuren om ervoor te zorgen dat de zaken u boven het hoofd groeien; het overlijden van een partner, een scheiding of het verliezen van uw werk. Plotseling wordt u geconfronteerd met schulden of achterstanden.

Maar bedrijven zullen zich het liefst bezig houden met wat ze eigenlijk doen; huizen verhuren, energie leveren of uw CV ketel repareren. Wanneer u dan ook niet betaald of reageert op herinneringen zullen zij er voor kiezen om deze taak onder te brengen bij een incassobureau of deurwaarder.

Wanneer incassobureau inschakelen?

Een incassobureau wordt ingeschakeld wanneer de schuldenaar rekeningen en aanmaningen van de schuldeiser niet betaald. In de meeste gevallen betekent dit dat u meestal eerst een rekening krijgt en daarna een herinnering. Heeft u nog niet betaald? Dan krijgt u na enige tijd een aanmaning, vanaf dat moment komen er kosten bovenop uw eerste rekening die betaald moeten worden aan de schuldeiser. In deze aanmaning moet staan:

 • wat de gevolgen zijn als u niet op tijd betaalt;
 • hoeveel u dan moet betalen;
 • hoe hoog de eventuele btw is die over de incassokosten berekend wordt.

Bij iedere aanmaning loopt het bedrag op en wanneer u na verschillende aanmaningen nog niet betaald hebt, kan de schuldeiser de gehele schuld overdragen aan een incassobureau.

 

 

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf dat schulden int. Dit gebeurt in opdracht van het bedrijf of de persoon waar u een schuld bij heeft. Wanneer een incassobureau is ingeschakeld loopt het contact niet meer via de schuldeiser maar via het incassobureau. Als u iets wilt regelen neemt u daarom contact op met het incassobureau.

Het werk dat het incassobureau doet kost ook geld. Deze kosten komen boven op de schuld. Het niet op tijd betalen kost u dus nog meer geld. Gelukkig mogen zij niet zomaar zelf bepalen wat zij in rekening brengen. De hoogte van de extra kosten die in rekening gebracht worden moeten wel aan regels voldoen. Hoe dat zit leggen we later in dit artikel uit.

Wat is een deurwaarder?

Een schuld kan ook worden ondergebracht bij een deurwaarder. Ook een deurwaarder int schulden voor een schuldeiser. Een deurwaarder heeft een wettelijke status en daarmee meer macht als een incassobureau. Reageert de schuldenaar niet op de communicatie van het incassobureau? Dan zullen zij een deurwaarder inschakelen.

Ook voor een deurwaarder geldt dat het werk dat zij doen extra kosten met zich meebrengt. Deze kosten komen bovenop de schuld en moeten door de schuldenaar betaald worden.

Verschil Incassobureau en deurwaarder

Er is een verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder. Een incassobureau heeft geen wettelijke status. Het kan bijvoorbeeld geen beslag leggen op uw spullen, bankrekening of loon. Soms kondigen zij dit wel aan in hun brief, dat kan beangstigend zijn. Zij mogen dit echter niet. Een deurwaarder kan dit wel. Reageert u niet op brieven van een incassobureau? Dan zal de schuldeiser uiteindelijk een deurwaarder inschakelen om u tot betalen te dwingen. Een deurwaarder kan bijvoorbeeld:

 • een dagvaarding uitbrengen;
 • beslag leggen, bijvoorbeeld boedel- bank- of loonbeslag;
 • een woning ontruimen.

Heeft u vragen over schulden of hulp nodig met een schuldeiser, incassobureau of deurwaarder? Wij helpen u graag. Neem hier contact met ons op.

 

 


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht