Wij hebben van bijna al ons cliënten de aanslag waterschapsbelasting al weer binnen. De aanslagen waterschapsbelastingen voor huiseigenaren komt altijd even later. De kwijtscheldingen waar mogelijk of nodig zijn aangevraagd. Straks volgen de gemeentelijke belastingen en zullen we ook hier weer kwijtscheldingen aan gaan vragen.
Elk jaar weer de vraag of deze belastingen zijn gestegen en hoe veel dan. Dit kan erg verschillen afhankelijk van de plaats waar je woont. De stijgingen van deze belastingen verschillen ook enorm.
Over het algemeen tijdens de gemeentelijke belastingen dit jaar niet heel erg, de stijging is 2,1 procent. Dit komt vaker voor in een verkiezingsjaar, want niemand wordt natuurlijk vrolijk van een fiks hoger aanslag. ALs je de pech hebt in Papendrecht te wonen stijgen je gemeentelijke belastingen dit jaar met maar liefst 22,5 procent. Dit komt omdat de financiën van deze gemeente zo zorgelijk is dat zij hiermee proberen te voorkomen dat zij onder curatele komen van de provincie. Huurders betalen geen OZB, maar een hoge OZB wordt uiteindelijk toch doorberekend, dus indirect krijg je hier ook als huurder mee te maken
De belastingen in de gemeente Harderwijk dalen met bijna datzelfde percentage. Dat lijkt natuurlijk geweldig nieuws, maar afvalheffing wordt daar mede bepaald door hoe vaak je container geleegd wordt.
Waterschapsbelasting is dit jaar voor huiseigenaren gemiddeld met 2,5 procent gestegen. Dat ligt dus ook boven de verwachte inflatie van 1,8 procent Voor huurders is dit minder en komt dit op gemiddeld 1,8 procent uit. De aanslagen en stijgingen verschillen hier ook weer per gebied.
Wat kun je nou doen tegen die aanslag die elk jaar toch weer een fiks bedrag is? Kun je er eigenlijk iets aan doen?
Je kunt tegen een aanslag zelf geen bezwaar indienen. De gemeente en het waterschap heeft het recht jou deze aanslag op de te leggen. Het kan toch voorkomen dat er aan de aanslag zelf iets niet klopt. De gegevens die gebruikt zijn voor de aanslag kloppen bijvoorbeeld niet. Dan kunt je wel bezwaar aantekenen. Dit moet je natuurlijk onderbouwen en aantonen waarom dit niet klopt.
De aanslag die wordt opgelegd is mede afhankelijk van de WOZ waarde. Dit is de waarde onroerende zaken. De gemeente stelt elk jaar de waarde van jouw woning vast. Nu zal een taxateur niet elke woning bezoeken. De waarde wordt bepaald door een steekproef aan een aantal woningen. Jouw woning wordt vergeleken met andere, volgens de gemeente, vergelijkbare woningen. Toch kunnen deze woningen behoorlijk verschillen en dus ook in waarde. Je kunt dan ook bezwaar maken tegen deze WOZ waarde. Zeker wanneer je ziet dat jouw WOZ waarde in één jaar tijd enorm is gestegen kan dat echt de moeite waard zijn. Je kunt op de site van eigen huis meer lezen over bezwaar maken. Je kunt op de site van je eigen gemeente inzage krijgen hoe de woz waarde van jouw huis is bepaald en met welke woningen jouw huis wordt vergeleken.
Omdat de waterschapsbelasting deels ook wordt gebaseerd op deze waarde zal een verlaging van deze waarde ook een lagere aanslag waterschapsbelasting opleveren.
Hoe vraag je kwijtschelding aan van je belasting?
Op je aanslag staat vermeld hoe je kwijtschelding kan aanvragen. Er wodt gekeken naar je inkomen en naar je vermogen of eventuele schulden. Dat is vaak eenvoudig te doen door bijvoorbeeld in te loggen met je digid. Later kan gevraagd worden om je bankafschriften, loonstroken of bijvoorbeeld een beschikking dat schuldhulpverlening of sanering is gestart.
Waarom altijd kwijtschelding aanvragen als je in de schuldsanering of schuldhulpverlening zit?
Jaarlijks zal je bewijsstukken moeten aanleveren. Ook een kopie van je aanslagen en eventuele kwijtscheldingen die je hebt gekregen. Een schuldhulpverleningstraject is best pittig. Naast rondkomen met een krap budget moet je ook regelmatig van alles aanleveren. We begrijpen dat dit niet altijd makkelijk is. We willen hierbij uitleggen waarom het voor jouzelf heel belangrijk is om dit te doen. Wanneer je kwijtschelding hebt aangevraagd, maar niet hebt gekregen zal jouw schuldhulpverlener hier rekening mee moeten houden. Het bedrag dat hij kwijt bent aan deze belastingen mag jij extra houden en hoef je dus niet af te dragen aan de schuldeisers. Zij zullen dit niet doen wanneer jij niet de moeite hebt genomen om kwijtschelding aan te vragen. Dus zelfs wanneer vooraf heel duidelijk is dat je geen recht hebt op kwijtschelding omdat je een te hoog inkomen hebt moet je dit doen.
Het is misschien even een kwartier werk, maar zal jou veel kunnen opleveren.
Hulp nodig bij het aanvragen van kwijtschelding of bezwaar maken?
In elke gemeente is er hulp beschikbaar. Soms in wijkteams, soms bij formulierenbrigades of bij de sociaal raadslieden. Wanneer je niet weet waar je terecht kunt, bel je eigen gemeente en vraag waar jij deze hulp kan krijgen.
Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.
Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude
Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614