Stijgende prijzen: Ik red het niet deze week!

Deze boodschap krijgen we steeds vaker van onze klanten. Ook van klanten die we tot een aantal maanden bijna nooit hoorde over het niet uitkomen met hun boodschappen budget. Hoe kan dat? Wij doken er in en leggen het uit.

Wij zijn in Nederland bijna gewend geraakt aan lage inflatie cijfers. Dat betekent dat sinds de jaren 80 wat wij konden kopen voor ons geld redelijk gelijk is gebleven. We hadden het over een waardevermindering tot ongeveer rond de 2,5 %. En als je dan ook nog meeneemt dat je geen rente krijgt op je geld wat je op je spaarrekening hebt gezet gaat iedereen dat verschil merken.

De inflatie in januari was maar liefst 7,6 procent. En die inflatie werd vooral veroorzaakt door de enorm gestegen energie prijzen. Maar ook voeding is gemiddeld 4,2 procent in prijs gestegen. Laat deze kosten nou toch juist datgene zijn waar we niet omheen kunnen. Natuurlijk kan de kachel een graadje lager en misschien kun je wat slimmer booschappen doen. Maar er komt een moment dat je niet meer verder kunt schrappen in deze kosten. En deze signalen krijgen wij steeds vaker.

Voor zo’n hoge inflatie in Nederland moeten we terug naar de jaren 70 en begin jaren 80. Da rentes waren toen wel een stuk hoger. Het geld dat je op je spaarrekening had staan nam dus niet zoveel in waarde af. Wanneer onze klanten 1000 euro op de spaarrekening hebben staan wordt dat over een jaar 70 euro minder waard en er wordt geen rente betaald. Dat is natuurlijk dubbel balen. Iedereen heeft toch reserves nodig om tegenvallers op te vangen.

De verwachting is dat de inflatie in Nederland voorlopig nog hoog blijft. Dat is een zorgelijke ontwikkeling voor de koopkracht van mensen met een minimaal inkomen. Ondanks een tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen zal deze groep keihard geraakt worden.

Wanneer je een bijstandsuitkering hebt zal jouw gemeente een extra tegemoetkoming verstrekken. Daar hoe je niets voor te doen. Wanneer je een inkomen rond bijstandsniveau hebt kun je deze extra tegemoetkoming aanvragen bij je eigen gemeente. Gemeentes hopen uiterlijk maart de aanvraagformulieren beschikbaar te hebben. Houd de website in jouw gemeente in de gaten. Ook wij houden jullie op de hoogte!


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht