Stage lopen in de financiële dienstverlening

Hoe is het om te werken in de financiële dienstverlening, welke taken komen daarbij kijken en wat maakt het werk leuk? Deze vragen hebben we gesteld aan Helen en Fabe. Voor een snuffelstage liep Fabe, de zoon van Helen, 2 weken stage bij De Waag.

Fabe is 14 jaar en derdejaars scholier aan de Adriaan Roland Holstschool. Toen hij van school een snuffelstage moest volgen wist hij het wel, hij ging 2 weken meelopen met zijn moeder, Helen. Samen met Anne runt Helen al 9 jaar De Waag en hebben zij veel mensen kunnen helpen met hun financiën. Helen en Fabe werden samen geïnterviewd over de snuffelstage en de financiële dienstverlening bij De Waag. Lees snel verder voor het resultaat!

Stage in financiële dienstverlening

Laten we beginnen bij het begin. Helen heeft een achtergrond als ambulant begeleider in de zorg en is in 2011 samen met Anne De Waag begonnen. Bij De Waag draagt Helen, samen met Anne, zorg voor de financiën én belangen van cliënten. Fabe zit dus in de derde klas en volgt vakken als economie en aardrijkskunde. En vooral geen talen!

Tijd voor een stage dus. Met de snuffelstage is het de bedoeling dat de leerlingen een bedrijf leren kennen en misschien wel een beroep ontdekken dat ze later zelf ook uit willen voeren. En hoe leuk is het dan als je een kijkje in de keuken kunt nemen bij je moeder? Daarnaast vond Fabe het ook vooral interessant om te zien hoe mensen begeleid worden als zij even wat minder geld te besteden hebben of hulp nodig hebben bij hun financiën.

Fabe liep stage in de financiële dienstverlening bij De Waag

Als bewindvoerder naar de rechtbank

Zeker één van de meest bijzondere dingen tijdens zijn stage vond Fabe de ochtend in de rechtbank. Helen en Fabe gingen samen met een client naar de rechtbank. Maar waarom moet een bewindvoerder naar de rechtbank? In dit geval stond de cliënt aan het begin van een traject voor bewindvoering, dan checkt de rechter of de cliënt om de juiste redenen onder bewind komt te staan, zelf begrijpt wat dit inhoudt en of de bewindvoerder zijn taken juist uitvoert. Ook later in het traject controleert de rechter of de bewindvoerder juist handelt en de client weet wat er gebeurt.

Fabe verwachtte een grote rechtszaal net als in films, maar dat was helaas niet het geval. Hij vertelt hoe dat er dan wel uitziet. “Het is eigenlijk een kleine kamer met tafeltjes en de rechter achter een bureau. Achter de rechter zit de griffier en daar tegenover de client aan een tafel. De rechter stelt vragen aan de cliënt om te checken of de bewindvoerder het goed heeft uitgelegd.”

 

 

Werkzaamheden financieel dienstverlener

Fabe had van te voren al verwacht dat er veel papierwerk bij het werk als financieel dienstverlener hoort, en dat vermoeden bleek juist. Onderdeel van de taken als bewindvoerder of budgetcoach is natuurlijk het verzorgen van de financiële administratie, zorgen dat alles gelezen en ingescand wordt zodat alle informatie goed verwerkt wordt.

Maar ook de menselijke kant is heel belangrijk en maakt het werk volgens Helen juist leuk. “Met allerlei mensen omgaan en juist dat het altijd anders gaat dan je denkt omdat mensen nu eenmaal anders zijn maakt ons werk leuk. De mensen die wij ondersteunen met financiën zijn vaak op zoek naar meer dan alleen financiële hulp. Een luisterend oor bieden is dan ook belangrijk. Daardoor komen we ook heel dicht bij mensen te staan. Daar moet je je natuurlijk niet in verliezen, maar de menselijke kant van ons werk is wel heel belangrijk én heel leuk.”

Ook Fabe heeft tijdens zijn stage al gemerkt hoe belangrijk en leuk het is dat je in dit werk met veel verschillende te maken krijgt. Financiële dienstverlening wordt al snel gekoppeld aan schulden, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Bij De Waag worden ook mensen ondersteund die bijvoorbeeld zelf niet voor hun financiën kunnen zorgen en deze daarom uit handen willen geven of dat nog wel zelf kunnen maar wel wat hulp kunnen gebruiken bij de administratie.

“Tijdens mijn stage hadden we ook een gesprek met een cliënt die een beetje vergeetachtig is. Tijdens ons telefonische gesprek was hij even in de war, hij gaf aan zijn telefoon kwijt te zijn. Wij hebben meegespeeld en hem even later teruggebeld. Hij vertelde dat zijn telefoon onder een kussen lag en vervolgens konden we verder met het gesprek. Het was heel interessant te zien om te zien hoe mensen geholpen worden met dit soort dingen.”

Werken in de financiële dienstverlening

De stage zit erop. Wat vond Fabe en wil hij later zelf misschien in de financiële dienstverlening werken?

“Dat weet ik nog niet. Het was wel heel leuk en gezellig. Ik vond het wel heel interessant om te zien hoe mensen geholpen worden als zij bijvoorbeeld weinig geld hebben.”

Voor nu gaat Fabe weer terug naar school en gaan Helen en Anne samen verder bij De Waag. Benieuwd wat wij doen? Bekijk onze diensten, zoals budgetbeheer en beschermingsbewind of neem contact met ons op.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht