Schulden weg betekent einde bewind: Cliënt de dupe

Wanneer een cliënt onder bewind komt moet er bij het verzoek aan de rechtbank een keuze worden gemaakt waarom bewind noodzakelijk is. Je kunt hierbij kiezen voor grondslag problematische schulden of voor psychisch lichamelijke grondslag. Je moet dit door het bijsluiten van bewijsstukken aantonen.

Het aantonen van problematische schulden is eenvoudig te bewijzen door een schuldenlijst bij te voegen. Het onderbouwen van de grondslag psychisch/lichamelijke grond is niet eenvoudig. Er moet een uitgebreide onderbouwing bij en een bewijsstuk van een behandelaar. En daar zit hem nu net de kneep.

Wanneer iemand bij ons aanklopt met problematische schulden is dat in veel gevallen niet het enige probleem dat er speelt. Wij zien vaak dat er meer speelt. Lang niet altijd is hier hulp voor ingeschakeld. Soms omdat de cliënt zelf geen inzicht heeft in zijn eigen situatie. In veel gevallen hebben we ook te maken met zorgmijders.

We vermoeden ook vaak een niet eerder geconstateerde licht verstandelijke beperking. Kenmerken van een licht verstandelijke beperking worden vaak niet opgemerkt. Het is natuurlijk ook een constatering waar cliënt zichzelf niet zo snel in herkend en waar weerstand tegen kan bestaan.

Wanneer wij er tijdens de looptijd van een schuldenbewind achter komen dat de oorzaak achter de problemen een meer structurele aard heeft is het niet zo eenvoudig om én de cliënt te overtuigen van de noodzaak van aanvullende hulp én om voordat het traject afloopt een diagnose te krijgen of een eventuele behandelaar bereid te vinden een verklaring op te stellen.

Artsen weigeren een verklaring af te geven. Volgens de richtlijnen mogen zij dit niet doen. Andere betrokken hulpverleners zijn vaak ook terughoudend. Wij zien ook steeds vaker dat de rechtbank te “vage” verklaringen van hulpverleners niet accepteert.

Wanneer een cliënt zelf inziet dat bewind in zijn/haar situatie noodzakelijk is en een verzoek tot grondslag wijziging ondertekend zien wij steeds vaker afwijzingen binnen komen van de rechtbank. Het eigen verhaal mist volgens de rechtbank voldoende onderbouwing en argumenten. Wij zijn van mening dat niemand voor de lol langer onder bewind blijft dan nodig is en dat wanneer hij aangeeft dat hij (nog) niet in staat is om zijn financiën zelf te regelen dit een belangrijker argument is dan een welke diagnose of papiertje ook.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht