Schulden preventie en aanpak bij jongeren: studieschuld

Als ik er iets langer over nadenk zie ik dat juist de normale dingen uit je opvoeding je vormen. Als ik iets leuks zie in een winkel hoor ik nog steeds een stem in mijn hoofd die zegt: Heb je dat nou echt nodig?

En toen ik studeerde en net als bijna elke student de bodem van mijn bankrekening in zicht zag komen koos ik er voor geen rekening met roodstand te kiezen. Een roodstand is een schuld en geld lenen doe je alleen voor een huis.

Dat deed me ook meteen beseffen dat jongeren die nu studeren een hele andere normaal me krijgen. Geld lenen doe je om je studie te kunnen betalen. Geld lenen is van jongs af aan “normaal”. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Geld lenen en schulden maken is normaal geworden en wordt eigenlijk aangemoedigd.

Onlangs is mijn zoon gaan studeren en hebben we samen zijn studiefinanciering aangevraagd. Op de site van DUO kun je door middel van een rekenmodule bepalen wat je “nodig” hebt. Als je het niet precies weet geven ze ook normwaarden aan. Het is met één klik op je muis mogelijk om bedragen toe te voegen voor kleding en uitgaan. Voor je het weet kom je van school met een schuld van 30.000 euro. Dat is dus nu heel normaal. Geld lenen is ook nog eens bijna gratis met de lage rente. Maar het besef van de gevolgen van deze lening is jongeren helemaal niet duidelijk.

Dat je minder geld kan lenen straks voor een huis is een ver van je bed verhaal. Dat je misschien nog je studie aan het afbetalen bent als je zelf kinderen hebt is helemaal nog niet voor te stellen.

Ik ben met mijn oudste gaan zitten en heb samen met hem kritisch gekeken naar wat hij echt nodig heeft. Na een goed gesprek over de hoogte van de schuld na zijn studie en de gevolgen heeft hij de rekentool nog eens ingevuld. Hij heeft besloten voor de extra’s geen geld te lenen. Hij heeft ook meegenomen wat hij realistisch gezien kan bijverdienen.

Het is makkelijker om een meevaller te verwerken dan een tegenvaller. Hij heeft een strak budget opgesteld. Hiermee leert hij hopelijk ook omgaan met een beperkt budget. Deze les betaald zich zijn hele leven uit.

Wij benaderen ook vaak scholen om voorlichting te geven. Wij begrijpen maar wat goed dat scholen tureluurs worden van alle taken die zij erbij krijgen. Maar het zou mooi zijn als er in het (voor) examen jaar van de middelbare school tijd zou zijn om dit klassikaal door te nemen en te bespreken. Ben jij of ken jij iemand die hier graag aandacht aan zou willen geven op school, neem dan vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht