Schulden en scheiden 

Een scheiding of het uit elkaar gaan is een problematische en emotionele situatie op zich. Maar wat als er ook schulden zijn? Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt maar niet zo makkelijk te antwoorden is.
 

Hoe zijn jullie getrouwd? 

Het is belangrijk te starten bij de basis: Hoe staat jullie huwelijk of partnerschap beschreven. 
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd dan zijn er twee mogelijke situaties: 

Zijn jullie voor 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor schulden, ook degene die voor het huwelijk zijn ontstaan. Deze behoren nu tot de de gemeenschappelijke boedel. Ook tijdens en na een scheiding kunnen schuldeisers bij jullie beiden aankloppen voor een terugbetaling, ongeacht wie van jullie de schuld is aangegaan en wanneer. 

Zijn jullie na 1 januari 2018 gehuwd in gemeenschap van goederen? 
Dan heet dat “Beperkte gemeenschap van goederen”. In dit geval vallen meestal alleen je schulden van tijdens jullie huwelijk in jullie gezamenlijke boedel. Schulden die je voor je huwelijk had, blijven na de scheiding van jou en worden niet gemeenschappelijk. 

Als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd is het afhankelijk van wat er is beschreven in deze voorwaarden. Hier kan je alle mogelijke zaken in laten beschrijven. Bijvoorbeeld de onderneming van jou buiten de gezamenlijke boedel houden. 

 

Gaan de schulden door de helft?

Als de schulden in gemeenschap van goederen vallen of na het huwelijk gezamenlijk zijn gemaakt zijn de schulden van jullie beiden. Dat betekent niet dat jij van de schulden af bent als je de helft betaalt. De schuldeiser mag namelijk het volledige bedrag bij één van jullie beiden incasseren door bijvoorbeeld beslag te leggen op je inkomen. Je kan in dat geval proberen een deel hiervan weer op je ex-partner te verhalen. Maar in de praktijk gaat dat niet zo makkelijk. Als er schulden zijn raden wij aan zo snel mogelijk regelingen te treffen. Je kunt ook in een convenant laten vastleggen hoe jullie dit regelen. Deze afspraak heeft geen invloed op de rechten van de schuldeiser en hoeft geen rekening te houden met jullie onderlinge afspraken.

Een eigen huis en hypotheek 

Heb je samen een hypotheek? Dan zal ook hier een oplossing voor moeten worden gevonden. Het huis verkopen en daarmee de hypotheekschuld betalen komt veel voor. Soms ontstaat er een restschuld en moet daar nog een regeling voor getroffen worden.
In sommige gevallen is het mogelijk dat 1 van de partners in de woning blijft wonen en de hypotheek alleen op zich neemt. Hij of zij koopt de andere partner uit.

Laat je in ieder geval goed informeren bij een scheiding. Via een mediator en/of advocaat kunnen er eerlijke afspraken worden gemaakt en wordt dit op een juiste manier vastgelegd! Na een scheiding heb je al genoeg aan je hoofd en is het fijn om er zeker van te zijn dat het financieel goed wordt afgehandeld. 


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Neem contact op

      Uw naam

      Email

      Telefoonnummer

      Selecteer uw onderwerp

      Uw bericht