Hierbij informeren wij u over het loonbeslag van een werknemer. Wat zijn de verplichtingen voor u als werkgever? En hoe kunt u naast uw verplichtingen de werknemer ondersteunen? In deze blog lichten wij toe hoe u signalen van financiële problemen kunt herkennen en op welke manieren u werknemers kunt ondersteunen in het oplossen van financiële problemen.
Als werkgever bent u verplicht mee te werken aan loonbeslag van uw werknemers. De deurwaarder zal u informeren over een aankomend loonbeslag en de hoogte hiervan. U bent vervolgens verplicht het gevorderde deel direct over te maken aan de deurwaarder. Het resterende deel van het loon gaat naar de werknemer. Wanneer de schuld volledig betaald is, komt het loonbeslag ten einde. De deurwaarder zal u hiervan op de hoogte stellen. Beslag kan ook eindigen door start van schuldhulpverlening of WSNP traject.
Wij zien dat steeds meer werkgevers en HR afdelingen bezig zijn met de vraag, hoe kunnen wij onze werknemers helpen als er financiële problemen zijn? Belangrijk is om te weten hoe je financiële problemen bij werknemers kunt signaleren. Loonbeslag is voor werkgevers een belangrijk signaal van financiële problemen van een werknemer, vaak is er namelijk meer aan de hand dan alleen een betalingsachterstand. Loonbeslag wordt namelijk pas opgelegd wanneer de schuldeiser de schuld heeft overgedragen aan een deurwaarder en het ook de deurwaarder meerdere keren niet gelukt is een succesvolle betalingsregeling te treffen.
Financiële problemen bij uw werknemers herkennen vóórdat er loonbeslag gelegd wordt? Dit zijn 4 belangrijke signalen:
Een werknemer krijgt loonbeslag opgelegd of u krijgt andere signalen waardoor u financiële problemen vermoedt. Wat kunt u doen om de werknemer te ondersteunen? Wij bieden 3 praktische tips. Schulden worden vaak ingewikkeld en wij zien dat veel cliënten het overzicht kwijtraken. Daarnaast schamen veel mensen zich voor financiële problemen, waardoor zij deze niet met hun omgeving bespreken en als het ware ‘wegduiken’ voor rekeningen en brieven.
Onze eerste tip is daarom heel simpel; ga in gesprek. Bij loonbeslag is de eerste vraag altijd of de werknemer bericht heeft gehad van de deurwaarder. Wanneer u als werkgever geïnformeerd wordt door de deurwaarder is het loonbeslag namelijk ook bij de werknemer gemeld. Een belangrijke tweede vraag is of de werknemer de gevraagde stukken voor de beslagvrije voet heeft aangeleverd bij de deurwaarder. Deze documenten zijn van groot belang omdat de deurwaarder hiermee vaststelt hoeveel beslag gelegd kan worden. Wanneer de werkgever geen gegevens aanlevert, zal altijd maximaal beslag gelegd worden. Vaak is dit bedrag te hoog en worden financiële problemen daarmee alleen maar groter.
Bij financiële problemen is opvolging heel belangrijk. Zonder opvolging blijven financiële problemen ontstaan. Onze tweede tip is daarom proactief ondersteuning bieden. Check bijvoorbeeld met uw werknemer of hij of zij een betalingsregeling heeft kunnen treffen of, in het geval van loonbeslag, de juiste documenten zijn aangeleverd. Als werkgever kunt u heel praktisch helpen door documenten aan te leveren en de werknemer te helpen bij het invullen van formulieren. Wij zien dat het vaak beter werkt om de benodigde documenten samen met de werknemer in te vullen en aan te leveren in plaats van werknemers te vertellen dat hij of zij dat moet doen.
Onze derde tip: creëer een werkomgeving waarin mensen hulp durven te vragen bij financiële problemen. Reik werknemers met problemen een hand toe. Het kan werknemers helpen in gesprek te gaan met een HR medewerker over de financiële problemen en gevolgen. Check of er misschien meer aan de hand is, hoe het thuis gaat etc. Een spreekuur kan helpen de stap om hulp te vragen kleiner te maken. Helen licht dit toe:
“Wij hebben eerder een maandelijks spreekuur gehouden bij organisaties en merken dat mensen dan sneller binnenlopen of een afspraak maken. Wij zitten in een ruimte bij de werkgever, dus werknemers zijn relatief kort uit het werkproces en hebben eenvoudig toegang tot hulp die zij anders zelf op moeten zoeken. De toegankelijkheid van zo’n spreekuur maakt dat mensen sneller binnenlopen met vragen. Niet alleen bij financiële problemen, maar ook voor vragen over budgetten, toeslagen en kwijtschelding. Wij beantwoorden vragen en bieden advies. Blijkt dat er toch meer aan de hand is? Dan kunnen we samen met de werknemer en indien gewenst met de werkgever onderzoeken of er niet bijvoorbeeld schuldhulpverlening of een budgetcoach nodig is om de financiën op orde te krijgen.“
Al jaren mogen wij, Helen en Anne, mensen helpen hun financiële problemen op te lossen. Wij helpen zowel individuen als werkgevers die hulp zoeken voor werknemers. Heeft u vragen over financiële problemen van werknemers of loonbeslag? Neem contact met ons op!
Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.
Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude
Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264