Partner en schulden: wat zijn de regels?

Moet mijn partner mijn schulden betalen? Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Wanneer iemand schulden heeft, vooral wanneer die zijn ontstaan voordat de relatie startte, vinden cliënten dit bezwaarlijk. Moet je partner ook een deel van het inkomen afdragen aan schuldeisers wanneer je in een schuldhulpverleningstraject zit? En hoe zit dat met andere inwoners op jouw adres? Het antwoord op al deze vragen is afhankelijk van de omstandigheden. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende situaties.

Ben ik aansprakelijk voor schulden van mijn partner?

De eerste vraag die dan beantwoord moet worden is: staat de schuld op naam van u beide of alleen van uw partner? Wanneer de schuld op uw beider naam staat, bent u beide aansprakelijk. De schuldeiser mag van beiden of bij een van beide de volledige schuld vorderen. Dat de volledige schuld bij één van beide kan worden gevorderd lijkt niet eerlijk.

Toch komt het vaker voor dan u denkt dat één van beide het grootste deel of de volledige schuld moet betalen. De wet vindt dat ook niet eerlijk en heeft daar iets op bedacht, u mag dan het door u (te veel) betaalde bedrag terugvorderen van de ander. In de praktijk is dat nog niet zo makkelijk, want vaak heeft de andere partij niet de mogelijkheid om dit aan u terug te betalen.

Daarnaast is het van belang op welke wijze u en uw partner aan elkaar verbonden zijn. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan heeft uw partner u met uw hele hebben en houden geaccepteerd. Daar horen ook eventuele schulden bij die voor de datum van het huwelijk of partnerschap zijn ontstaan. Vanaf 2018 zijn huwelijken niet meer standaard in gemeenschap van goederen gesloten. In dat geval zijn partners niet aansprakelijk voor schulden van voor het huwelijk.

Partner en schulden, de verantwoordelijkheden

Schuldhulpverlening en partner

Stel: u start een schuldhulpverleningstraject en u heeft een inwonende partner, die geen aandeel heeft gehad in uw schulden en u bent niet in gemeenschap van goederen aan elkaar verbonden. Moet uw partner dan afdragen aan de schuldhulpverlening of schuldsanering? Het antwoord is nee. Toch blijkt de partner wel degelijk van invloed te zijn op het geld dat maandelijks moet worden gespaard voor de schuldeisers. Hoe dit werkt? We proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Op basis van uw inkomsten en uitgaven wordt bepaald hoeveel u nodig heeft om de belangrijkste vaste lasten te kunnen betalen en in minimale levensonderhoud te voorzien. Dat noemen we het vrij te laten bedrag (Ook wel VTLB genoemd). Tot uw verbazing staat ook uw partner vermeld. Waarom is dat zo, want het zijn toch niet zijn/haar schulden? De partner wordt meegenomen in de berekening, omdat er van uit gegaan wordt dat deze binnen uw huishouden ook een bijdrage levert aan de vaste lasten. Doordat daar van wordt uitgegaan hoeft u dus niet alleen de vaste lasten te betalen en kunt u meer afdragen. Dezelfde situatie geldt voor andere “kostendelers” binnen uw huishouden. Zelfs wanneer uw partner geen inkomen heeft, wordt vaak toch rekening gehouden met een minimale bijdrage.

 

 

Hulp bij schulden

De hierboven beschreven situaties zijn de algemene, veel voorkomende situaties. De schuldhulpverlener of WSNP bewindvoerder zal in elke situatie een afweging maken. Het kan best zijn dat in uw situatie een andere beslissing wordt genomen. Laat u goed informeren en vraag om uitleg wanneer u het niet begrijpt.

Heeft u vragen over schulden en de rol van uw partner? Neem contact met ons op, wij beantwoorden uw vragen graag!


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Neem contact op

      Uw naam

      Email

      Telefoonnummer

      Selecteer uw onderwerp

      Uw bericht