Deze keer delen wij weer een verhaal uit de praktijk. Hier het verhaal van Johan een timmerman die zzp’er werd na de crisis in de bouw. Deze vertelling gaat over een ondernemer en vakman. Administratie en financiën waren niet zijn sterke kant. Lees hoe Johan er nu voor staat. Geheel anoniem om de privacy van meneer te beschermen vertel ik over zijn bijzondere verhaal en onze rol als financieel zorgverlener.
Johan zag het niet meer zitten, hij was ten einde raad. Hij werkte hard, had altijd genoeg werk. Hij had zelfs meer aanvragen dan hij aankon. En toch was het ergens mis gegaan en had hij nu schulden. Voor schuldhulpverlening kwam hij niet in aanmerking werd hem verteld, dan moest hij maar in loondienst en dan kon hij zich aanmelden. Dat moest toch anders kunnen?
Via een vriend werd hij naar ons verwezen. Tijdens het intakegesprek was hij duidelijk de wanhoop nabij. Wij hebben eerst de situatie globaal in kaart gebracht. Johan was zijn baan verloren nadat de bouwsector in elkaar was gestort. Hij had al snel besloten dat hij niet thuis wilde zitten en bedacht dat de WW ook eindig was. Hij had kort daarvoor een ander huis gekocht met zijn vrouw, zij hadden 2 jonge kindjes. Veel collega’s uit de bouw gingen voor zichzelf beginnen als zzp’er. Johan zag dat ook wel zitten, hij kende zijn kwaliteiten. Hij had zich snel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ging rondbellen om te laten weten dat hij beschikbaar was. Het werk druppelde binnen en Johan was blij dat hij nu zijn vaste lasten kon blijven betalen. Hij maakt keurig zijn facturen op tijd en hield de betaling daarvan ook in de gaten.
Na zijn eerste boekjaar begonnen de problemen: Hij kreeg zijn eerste aanslag inkomstenbelasting. En dat niet alleen, na de aanslag over afgelopen jaar kreeg hij meteen een aanslag voor het lopende jaar. Vanaf dat moment ging het mis. Voor deze lasten had hij onvoldoende gereserveerd. Achteraf vond hij dat zelf ook niet zo handig, maar hij had verwacht dat zijn inkomsten voldoende zouden stijgen om dit op te lossen. Dat de oplopende inkomsten betekenden dat hij nog moest reserveren paste niet meer in zijn budget. De aangiftes bleven liggen waardoor er ambtshalve heffingen en boetes werden opgelegd. De belastingdienst had laten weten beslag te willen leggen en ging niet meer akkoord met uitstel.
Wij hebben hem verteld dat wij niet konden beloven dat wij alles konden oplossen. Wij konden hem wel beloven dat wij er alles aan zouden doen en daarbij ook de zouden proberen de onderneming overeind te houden.
Wij hebben contact gezocht met een professional uit ons netwerk om de boekhouding en aangiftes op orde te krijgen. Voor deze betaling hebben wij een regeling kunnen treffen. Wij hebben natuurlijk ook direct contact opgenomen met de inspecteur van de belastingdienst om zijn persoonlijke situatie door te spreken. Gezien het overzichtelijke verhaal en onderliggende stukken bood deze ons wat ruimte om de situatie op orde te krijgen. Wij Johan hebben zijn zakelijke en privé boekhouding gesplitst. Dit maakt de boekhouding een stuk eenvoudiger en de mogelijkheden die er voor zijn huishouding waren inzichtelijk. Dat betekende wel dat hij met zijn gezin wekelijks minder te besteden had wat natuurlijk niet eenvoudig was. Johan en zijn vrouw zetten door en hebben er het beste van gemaakt.
We hebben uiteindelijk voor Johan persoonlijke afbetalingsregelingen kunnen treffen. Doordat wij goed konden overbrengen aan de schuldeisers dat hij met zijn goedlopende onderneming ook meer kon afdragen werd het dreigende beslag op zijn goederen afgewend.
Helaas lukt het ons niet altijd om zelf regelingen te treffen voor ondernemers. Gelukkig zijn er in dit geval ook steeds meer mogelijkheden. Er zijn instanties die wij in kunnen schakelen die gespecialiseerd zijn in schuldhulpverlening voor ondernemers. Hierbij is de eis niet dat de onderneming moet worden opgeheven. Er zal worden getoetst of de onderneming financieel gezond is en het haalbaar is te blijven bestaan. Wanneer dit zo is kan er schuldhulpverlening worden aangevraagd.
In het geval van Johan waren alle financiële problemen na ruim 2 jaar opgelost. Door ook een stuk coaching op het gebied van zijn boekhouding en onderneming houdt hij nu de zaken op orde en schakelt hij professionals in waar nodig. Kort geleden kregen wij van Johan een geboortekaartje van het 3e kindje. Reken maar dat die in het mooiste baby kamertje ligt van Nederland!
Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.
Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude
Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264