Mealprepping: Tijd en geld besparen?

Wat is mealpreppen nou eigenlijk? Mealpreppen is niets meer of minder dan een maaltijd geheel of gedeeltelijk voorbereiden voor een later moment. Ik kwam met dit fenomeen in aanraking doordat ik vaak recepten op Pinterest op zoek. Ik houd erg van koken en kwam vaak recepten tegen voor een slowcooker. Een geweldig apparaat waar je ’s ochtends je avondeten in doet en als je thuiskomt klaar is. Ik vond dat zo’n rust geven op een drukke dag dat ik verder ben gaan zoeken naar lekkere en makkelijke recepten voor de drukke dagen en stuitte op het fenomeen mealpreppen.

Als je zoekt op Pinterest naar “mealpreppen” zie je tot in de puntjes uitgedachte sessies waarin op één dag alle maaltijden van een week worden voorbereid. Deze post heb ik weer dicht geklikt. Ik kreeg daar spontaan faalangst van. Buiten dat heb ik een vrij kleine koelkast en met 4 tieners in huis lukt het mij niet om dit allemaal op te slaan.

Klein beginnen

Het idee bleef ik wel aantrekkelijk vinden en ik ben verder gaan zoeken naar iets dat bij mij en mijn situatie past. Ik ben begonnen met een weekplanning te maken voor het avondeten. Dit schrijf ik op de kalender. Weet je even niet wat je moet eten, dan blader je even door je kalender voor inspiratie. Recepten die goed in de smaak vielen schrijf ik op in een boekje. Ik probeer menu’s te maken waarbij ik minder verschillende ingrediënten nodig heb. Als ik verse koriander gebruik wil ik het restje niet later verwelkt terugvinden in de groentela.

Boodschappen doen of bestellen met je lijstje

Ik haal 2 maal per week boodschappen die ik baseer op mijn week menu. Verder is de afspraak dat wanneer je de laatste pakt van iets, dat je dit op de boodschappenlijst schrijft. Doe je dit niet dan grijp je later mis. Het duurde even maar dit is nu aardig ingeburgerd bij ons. Ik bestel ook vaak boodschappen waardoor ik geen onnodige dingen meer haal. Misschien een verrassing, maar AH heeft echt veel voordelige keuzes wanneer je voor merkloos kiest. Ik bestel zelf meestal bij Jumbo. Wat ik erg leuk vind is dat hier vaak cadeautjes tussen zitten van fabrikanten die je kennis willen laten maken met nieuwe producten. Zij begrijpen heel goed dat je bij bestellen geen impuls aankopen doet. Leuk meegenomen dus!

Vooraf bereiden of voorbereiden

Je kunt ervoor kiezen om de maaltijden echt vooraf te bereiden en in te vriezen of in de koelkast te bewaren waar mogelijk of delen van je eten voor te bereiden. Ik kies vaak voor een combinatie. Als ik bijvoorbeeld koolsalade maak snijd ik meteen de rest van de rode kool om de volgende dag met appeltjes te koken. Ik maak ook vaak dubbele hoeveelheden zodat ik de helft kan invriezen voor een andere keer. Klein hoeveelheden die over zijn eet ik vaak met de lunch op. Tortilla’s die over zijn worden besmeerd met humus en opgerold met sla, wortel, tomaat of kikkererwten en meegenomen naar het werk of naar school.

Laat je niet verleiden

Als ik  naar de foto kijk met deze prachtige voorbereide maaltijden in een mooi verpakking, word ik een tikje hebberig. Het ziet er mooi uit maar is echt niet nodig en ook onnodig duur. Bakjes van action of sealbags om in te vriezen voldoen prima. Heb jij het er wel voor over en word je er blij van? Dan moet je het natuurlijk lekker doen. Deel je dan wel de foto’s zodat ik mee mag genieten?

Een woord: Pinterest

Eerlijk gezegd ben ik niet zo heel erg van social media en heb mij nog een tijdje verzet tegen het aanmaken van weer een account. Toen ik de stap bij Pinterest had gezet ging er een wereld voor me open. Het is een geweldige bron van kennis en creativiteit. Doe het zelven, tuinieren, koken en knutselen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te vinden. Je kunt je ideeën bewaren op digitale prikborden en deze makkelijk terug vinden.  Er zijn ook genoeg boeken te vinden over dit fenomeen. Misschien een leuk idee voor je verlanglijstje. Je kunt op Pinterest ook recepten zoeken op basis van de spullen die je al in huis hebt en moet opmaken.

Wat heeft het opgeleverd?

Ik doe minder chaotisch mijn boodschappen. Dat betekent dat ik nog maar zeer weinig voedsel hoef weg te gooien (yeah!). Ik hoef minder vaak boodschappen te doen. Ik bespaar enorm op de kosten van mijn boodschappen doordat ik niet meer ondoordacht even een kant en klaar optie kies. We eten hierdoor veel gezonder, hoewel dat kinderen dat misschien een nadeel vinden… Een hele fijne is ook dat ik hierdoor tijd over houd.

 

Ben je ook begonnen met mealpreppen? Deel je ervaring met ons en anderen!


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht