Loonbeslag en het belang van de beslagvrije voet

Heeft uzelf, een familielid of een werknemer loonbeslag opgelegd gekregen? Wij leggen uit wat loonbeslag en de beslagvrije voet is. De beslagvrije voet is heel belangrijk bij beslaglegging, omdat deze bepaald op welk deel van uw loon beslag gelegd mag worden. In deze blog leest u daarom welke informatie u oplevert voor een lagere beslagvrije voet en meer financiële ruimte bij loonbeslag.  

Wat is loonbeslag?

Loonbeslag is daadwerkelijk beslaglegging op loon. Dit kan alleen aangevraagd worden door een deurwaarder en moet goedgekeurd worden door een rechter. Wanneer loonbeslag wordt goedgekeurd betekent dit dat een deel van uw loon direct door de werkgever overgemaakt moet worden aan de deurwaarder, voor het aflossen van uw schuld.

Loonbeslag is mogelijk wanneer het u niet gelukt is de rekening(en) te betalen en de schuldeiser uw schuld heeft overgedragen aan een deurwaarder. De deurwaarder zal contact met u opnemen en moet eerst proberen een betalingsregeling te treffen. Wanneer dit niet lukt, kan de deurwaarder bij de rechter vragen om beslaglegging op uw loon. U zal altijd eerst zelf geïnformeerd worden over loonbeslag, voordat uw werkgever geïnformeerd wordt.

Hulp met het verruimen van uw beslagvrije voet bij loonbeslag

De beslagvrije voet bij loonbeslag

De deurwaarder mag niet op het volledige inkomen beslag leggen, u heeft ook geld nodig om vaste lasten te betalen en te voorzien in uw levensonderhoud. De omvang van het loonbeslag wordt vastgesteld op basis van de omvang van uw schuld en de beslagvrije voet. Maar wat is de beslagvrije voet, hoe wordt deze berekend en wat kunt u hier zelf voor doen?

De beslagvrije voet is het deel van uw inkomen dat niet afgedragen kan worden aan de deurwaarder voor het aflossen van de schuld. De beslagvrije voet is wettelijk bepaald op 90% van de bijstandsnorm, maar hangt af van uw gezinssituatie en kan verhoogd worden. Als de rechter het loonbeslag goedkeurt ontvangt u hier een brief over, waarbij een formulier is bijgevoegd. Op dit formulier kunt u aanvullende informatie opgeven voor het vaststellen van uw beslagvrije voet. Kosten en inkomsten die u hierbij op kunt geven zijn:

  • Woonlasten, bijvoorbeeld voor uw huur, hypotheek of inwoning.
  • Zorgkosten
  • Inkomen
  • Toeslagen of voorlopige terug of aanslag van de belastingdienst
  • Gezinssamenstelling, bijvoorbeeld inwonende kinderen en uw partner
  • Bewijs van al lopend beslag op toeslagen of voorlopige teruggaaf

Op basis van de informatie die u hierover aanlevert en de wettelijke normen wordt besloten welk deel van uw salaris nodig is om minimaal de vaste lasten te kunnen betalen en in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Op het overige deel van uw salaris mag de deurwaarder beslag leggen. Onkostenvergoedingen vallen buiten het beslag. Deze wordt, naast de beslagvrije voet, overgemaakt van de werkgever naar de werknemer.

 

 

Het belang van de beslagvrije voet bij loonbeslag

De beslagvrije voet bepaalt dus hoeveel geld u maandelijks gestort krijgt na beslaglegging op uw salaris. Krijgt u te maken met loonbeslag? Dan is het altijd in uw eigen belang om de bovengenoemde informatie aan te leveren. Wanneer u dit niet doet zullen deze kosten namelijk niet meegenomen worden in de beslagvrije voet en valt deze altijd lager uit. Hierdoor wordt op een groter deel van uw salaris beslag gelegd en ontvangt u minder geld op uw rekening. Anne vertelt hier meer over:

“Als je geen informatie over kosten en je persoonlijke situatie opgeeft houd je het minimale over. Als je de kosten aantoont wordt de beslagvrije voet aangepast en houd je dus meer over. Andere vaste lasten zoals elektriciteit, water, abonnementen voor bijvoorbeeld een mobiele telefoon kunnen niet opgegeven worden maar lopen natuurlijk wel door. Bij loonbeslag blijft lang niet altijd genoeg over om alles te betalen. Daarom is het juist zo belangrijk om te reageren op deze brief en de informatie aan te leveren. Het is altijd in het voordeel van de cliënt om deze informatie op te geven, zodat zij een groter deel van het salaris overhouden. We zien zo vaak de er anders zoveel beslag gelegd wordt dat je eigenlijk niet meer kunt rondkomen die maand. Daarom raden wij onze cliënten altijd aan om informatie aan te leveren en helpen hierbij, bijvoorbeeld door samen met de cliënt informatie aan te leveren of dit volledig voor onze cliënt te regelen.”

Heeft u vragen over loonbeslag of de beslagvrije voet? Stel ons uw vraag dan helpen wij u verder.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Neem contact op

      Uw naam

      Email

      Telefoonnummer

      Selecteer uw onderwerp

      Uw bericht