Kwetsbare cliënten vaker slachtoffer van oplichting

We werden gebeld door een cliënt van ons. Hij was volledig in paniek. Er had iemand gebeld van de ABN Amro om hem “te helpen” met het aanvragen van een nieuwe bankpas. Een hele vriendelijke en behulpzame man die hem stap hielp bij het aanvragen.

Maar jullie raden het al, deze vriendelijke behulpzame man wist hem zijn gegevens inclusief pincode te ontfutselen. Nadat hij zijn telefoon had neergelegd werd hij toch bang en besloot contact op te nemen met ons. Gelukkig kunnen wij direct online de pas blokkeren en waren wij hier op tijd bij. Zij hadden nog geen kans gezien zijn rekening te plunderen.

Je zou misschien zeggen dat iedereen nu toch wel weet dat je je gegevens niet moet afgeven! Maar oplichters kunnen zo overtuigend zijn dat iedereen er in zou kunnen trappen.

Oplichters zijn vaak gewapend met een vlotten babbel en gestolen gegevens om je te overtuigen dat het helemaal in orde is. In het geval van deze cliënt had de beller al zijn rekeningnummer, zijn naam en geboortedatum. Dat overtuigde hem ervan dat hij echt van de bank was, want wie had dit anders kunnen weten?

Helaas is dit niet de eerste keer dat onze cliënten worden geconfronteerd met oplichting. Vaak worden er mailtjes met betalingsverzoeken ontvangen van instanties. Wanneer je daar goed naar kijkt, even googelt kom je er vaak al achter dat het om oplichting gaat.

Wat ook veel gebeurd zijn de sms verzoeken om te betalen want anders gaat het naar de deurwaarder. Wanneer je administratie geheel op orden is en je geen schulden hebt, snap je al snel dat dit niet kan kloppen. Wanneer je geen overzicht hebt en/of schulden kan dit ervoor zorgen dat je dit niet weet. Oplichters zijn ook zo slim om het te betalen bedrag niet torenhoog te maken zodat je sneller in staat bent om te betalen. Het slachtoffer kan dan eerder beslissen om dit bedrag wel over te maken om er voor te zorgen dat er in ieder geval één probleem minder is.

In deze tijd worden er nog steeds veel zaken online besteld. Met Sinterklaas en kerst in het vooruitzicht zal dit alleen maar toenemen. Je ziet in deze tijd steeds meer appjes voorbij komen over pakketjes die bezorgd worden met een link erbij om je pakket te volgen. Dat is weer een andere handige manier om achter je gegevens te komen. Zij doen je bijvoorbeeld geloven dat er nog invoerrechten of bezorgkosten moeten worden betaald en voor je het weet zijn al je rekening leeg.

Wij hopen dat iedereen waakzaam blijft, maar ook begrip toont voor het slachtoffer. Iedereen kan slachtoffer worden van oplichting. De schuld hiervoor ligt altijd bij de daders die misbruik maken van je vertrouwen. Blijf waakzaam en informeer mensen over oplichting. Voorkomen is beter dan genezen!


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht