Krijg je huurtoeslag terug als je gekort bent door afkoop pensioen

Je hebt je kleine pensioentje op je rekening gekregen en nu heb je spijt als haren op je hoofd. Of je even huurtoeslag terug wil betalen omdat je meer inkomen hebt gehad. Die leuke afkoopsom heb je al uitgegeven, want dat extraatje was echt welkom.

Wanneer je bij je werkgever slechts een klein pensioen hebt opgebouwd mag het pensioenfonds dit afkopen. Dit kan betekenen dat je wordt gekort op je toeslagen doordat je dat jaar meer inkomen hebt gehad.

Een situatie waar wij als bewindvoerders vaker mee te maken krijgen. In de telegraaf van 28 november geven zij in de rubriek van de ombudsman meer uitleg. Helaas blijkt het toch nog vrij onbekend dat je ervoor kunt zorgen dat de belastingdienst dit pensioen niet meerekent voor de bepaling van je huurtoeslag. Wij willen dit hierbij nog eens onder de aandacht brengen.

Wanneer wordt je pensioen afgekocht?

Elk jaar bepaalt de overheid bij welk bedrag pensioenfondsen pensioenen mogen afkopen. Voor 2020 was dit €497,27. Een pensioenfonds mag deze afkoopsom uitkeren op grond van de pensioenwet. Het pensioenfonds zal jou hierover vooraf informeren

Voordelen en nadelen afkoop

Het voordeel is natuurlijk dat je op dit moment een extra bedrag uitgekeerd krijgt dat je vrij kan besteden. Het nadeel is dat je later geen extra uitkering ontvangt op pensioengerechtigde leeftijd en dan misschien juist dat extra bedrag (nog) beter kunt gebruiken. Een ander nadeel is dat je meer belasting moet betalen dan wanneer je dat na je AOW leeftijd laat uitkeren.

Een ander groot nadeel waar je pas vaak later achter komt is dat dit inkomen meetelt voor het toekennen van je toeslagen. Vaak komt achteraf de nare verrassing dat je toeslagen moet terugbetalen. Dat extra bedrag is plotseling helemaal niet meer extra maar heeft je een nadeel en extra stress opgeleverd.

Hoe vraag je huurtoeslag terug?

Wanneer je door afkoop van dit kleine pensioen huurtoeslag hebt moeten terug betalen kan je dit tot 5 jaar erna terugvragen. Je kunt tot en met 31 december 2020 nog huurtoeslag terugvragen over 2015. Op 1 januari 2021 is 2016 het oudste jaar waarover dit kan. Om dit terug te kunnen krijgen moet je een verzoek indienen bij de belastingdienst door het Formulier Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag in te vullen. Vraag nummer 7 over het bijzonder inkomen moet dan ingevuld worden. U moet het bruto inkomen invullen en in de toelichting schrijft u dat het om afkoop van het pensioen gaat.

Dit verzoek is slechts alleen geldig voor huurtoeslag. Voor andere toeslagen wordt deze afkoopsom wel meegeteld. Klik hier om het formulier te downloaden bij de belastingdienst.

Ons advies over afkoop?

Wij geven bijna altijd het advies om pensioen niet af te kopen. Dit omdat het belastingtechnisch nadelen met zich meebrengt. Wij kijken natuurlijk altijd voor elke cliënt afzonderlijk naar de situatie. Maar soms geeft het pensioenfonds geen keuze en betalen zij het uit omdat zij dit mogen op basis van de pensioenwet.

 

 


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht