Kosten incassobureau

Stel u heeft een schuld. Deze schuld is door de schuldeiser overgedragen aan een incassobureau of deurwaarder. Zij zullen contact met u opnemen om de schuld te innen, in naam van de schuldeiser. Voor het werk dat zij doen worden kosten gerekend, die bovenop uw oorspronkelijke schuld komen. Maar, wanneer en welke kosten mogen zij in rekening brengen? We leggen het uit.

Wanneer incassokosten betalen

Voordat u incassokosten moet betalen, moet de schuldeiser eerst een aanmaning hebben gestuurd. Deze aanmaning moet een betalingstermijn van minimaal 14 dagen hebben.

In deze aanmaning moet staan:

 • wat de gevolgen zijn als u niet op tijd betaalt;
 • hoeveel u dan moet betalen;
 • hoe hoog de eventuele btw is die over de incassokosten berekend wordt.

Betaalt u deze aanmaning niet op tijd? Dan mogen er incassokosten berekend worden.

 

 

De kosten van een incassobureau of deurwaarder Advies over de kosten van een deurwaarder

De kosten van een incassobureau of deurwaarder komen dus bovenop uw schuld en moeten door u betaald worden. Maar hoeveel extra kosten mag een incassobureau of deurwaarder rekenen?

De kosten van een incassobureau of deurwaarder heten incassokosten. Het kan zijn dat de incassokosten anders worden genoemd. Bijvoorbeeld administratiekosten, storneringskosten, bureaukosten, aanmaankosten of buitengerechtelijke kosten.

Het is goed om te weten dat er een maximumtarief geldt voor de incassokosten die u moet betalen. Dit geldt alleen voor de vorderingen die op of na 1 juli 2012 opeisbaar zijn geworden. Het maakt niet uit hoe de kosten genoemd worden. Ook maakt het niet uit wie de kosten berekent: het totaalbedrag mag niet meer zijn dan het maximumtarief.

Tip: Bereken uw incassokosten en rente met de rekenhulp van ConsuWijzer.nl.

Welke kosten mogen in rekening gebracht worden

In de onderstaande tabel kunt u ook aflezen welk percentage de incassokosten maximaal mogen bedragen.

 *Soms verhoogd met BTW
Hoofdsom Hoogte incassokosten*
Over de eerste € 2500 15% (minimaal € 40)
Over de volgende € 2500 10%
Over de volgende € 5000 5%
Over de volgende € 190.000 1%
Over het meerdere 0,5% (max. totaal € 6775)

 

 

Kosten deurwaarder

Als een deurwaarder een dagvaarding uitbrengt rekent hij naast incassokosten ook andere kosten. Ambtelijke kosten zijn kosten voor het uitbrengen van dagvaardingen, beslag leggen etc. Dit zijn vastgestelde tarieven waar zij zich aan moeten houden. Voor de niet-ambtelijke werkzaamheden (zoals het innen van schulden) kan de deurwaarder zelf tarieven vaststellen.

Heeft u vragen over deurwaarders, schulden of betalingsproblemen? Wij adviseren mensen vaak én graag over deze onderwerpen. Zo helpen wij onze klanten met budgetcoaching, budgetbeheer en beschermingsbewind. Benieuwd of wij u kunnen helpen? Stel ons vrijblijvend uw vraag. Wij nemen contact op en gaan graag met u het gesprek aan.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht