Kinderen en kosten: Kostgeld

Vaak een lastig onderwerp, kostgeld vragen aan jouw kind

Als jouw kind inkomen heeft, heeft hij of zij relatief veel te besteden. Er zijn weinig lasten en er is inkomen. Het is redelijk om dan een bijdrage in de kosten van het huishouden te vragen. Zeker als het inkomen van jouw kind invloed heeft op jouw inkomen. Bijvoorbeeld omdat je minder huurtoeslag krijgt door het hogere inkomen in jouw huis. Dan ontvang je zelf daadwerkelijk minder inkomsten door het inkomen van jouw kind.
Ook is het goed om dit jouw kind te leren inzicht te krijgen in een financiële huishouding. Bespreek het dus samen; wat zijn de inkomsten maar zeker ook de lasten waar jij zorg voor draagt. Vaak hebben jongeren daar nog geen idee van.

Als je het kostgeld niet nodig hebt om van rond te komen, kan je er ook voor kiezen om het kostgeld  weg te zetten en te sparen voor jouw kind. Dit heef twee voordelen. Ten eerst krijgt je kind een spaarpotje mee als hij of zij het huis uitgaat. Een ander groot voordeel voor de financiële zelfstandigheid van je kind is dat ze leren omgaan met een beperkt budget. Zo is de stap naar zelfstandig wonen en leven minder groot/

Wat is een redelijk bedrag?

Het doorberekenen van de volgende lasten is redelijk:
-Huur, rentekosten van de hypotheek en servicekosten
-Gas, water en elektriciteit
-Heffingen van gemeente en waterschap
-Telefoon, tv en internetabonnement
-Boodschappen

Naar rato van het inkomen kan je deze kosten onderling verdelen. Nibud heeft ook veel handige informatie op de site over kostgeld en andere geldzaken.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht