Kinderen en kosten: Kinderen leren omgaan met geld

Het voorkomen van financiële problemen is altijd beter dan deze oplossen. Wij zien bij onze cliënten vaak dat zij van huis uit niet geleerd hebben hoe zij kunnen omgaan met geld. Kinderen al jong leren omgaan met geld werkt het beste als we problemen willen voorkomen.

Praten over geld

Je wilt natuurlijk niet dat je kinderen zich zorgen maken over geld. Maar praten over geld normaal is, zullen kinderen ook eerder vragen stellen over geld en daar leren ze weer veel van.

Als je boodschappen doet met kinderen kun je ze ook al heel veel leren. Als ze jong zijn kun je vertellen waarom je kiest voor gewone hagelslag en niet voor de hagelslag met leuke figuurtjes. Zo leer je ze meteen door de reclame trucs heen te kijken.

Zakgeld

Zakgeld is natuurlijk een hele mooie manier om kinderen te leren om te gaan met geld. Alleen elke week of maand geld geven betekent nog niet dat ze dat dan vanzelf leren. Begin met afspreken wat ze met dit geld moeten doen. Is dit alleen voor extra’s of moeten ze ook cadeautjes kopen van dit geld als er iemand jarig is?

Laat kinderen bijhouden in een schriftje waar ze hun zakgeld aan hebben uitgegeven en bespreek dit elke maand.

Natuurlijk zullen ze wel eens fouten maken, dat geeft niet want daar leren ze juist van. Naar aanleiding van een impulsieve aankoop die met tranen eindigde heb ik besproken dat het belangrijk is om voor een grotere aankoop eerst te onderzoeken of je het kunt gebruiken. En om eerst een week te wachten voordat je het echt koopt. Soms blijkt na een week de noodzaak te zijn weg geëbd

 

Leen nooit geld aan je kind

Een voorschot op het zakgeld, of geld lenen voor een grotere aankoop is en blijft lenen. Je kind koopt iets van geld dat hij nog niet heeft en dat is dus een schuld! Als je kind het geld niet heeft moet hij er eerst voor sparen. Ten eerste is misschien over een half jaar, als het geld bij elkaar is, de wens er misschien al niet eens meer. En je wilt je kind gewoon leren dat je geld dat je niet hebt niet kunt uitgeven.

Samen koken

Je kunt een kind al heel veel leren door ze het avondeten te laten maken en hier samen boodschappen voor te doen. Geef ze een bedrag dat ze mogen uitgeven voor de maaltijd. Zo leren ze én wat dingen kosten in een supermarkt, maar ook om met een budget boodschappen te doen.

Bespreek je uitgaven

Als je kinderen wat ouder zijn kun je best wel eens bespreken wat een huishouden kost. De aanleiding kan bijvoorbeeld zijn dat je kind niet onder de douche vandaan te krijgen is. Zet maar eens op een rijtje wat de energiekosten zijn elke maand.

 

Natuurlijk hoef je niet aldoor te drammen over geldzaken. Maar het zou mooi zijn als geld meer uit de taboesfeer komt en er open over gepraat kan worden binnen je gezin.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht