Kinderen en kosten: Kinderbijslag en kindgebonden budget


Een kind brengt kosten met zich mee. De overheid heeft twee belangrijke soorten tegemoetkomingen waar je recht op kunt hebben als je een kind hebt tot 18 jaar.

Kinderbijslag

Ten eerste is dit kinderbijslag. Kinderbijslag is niet inkomensafhankelijk. Je ontvangt kinderbijslag automatisch als je je kindje hebt ingeschreven bij de gemeente wanneer het is geboren. De bijdrage wordt 1 keer per kwartaal betaald, als het kwartaal is afgelopen. Stel dat jouw kindje op 20 juni wordt geboren, dan gaat de kinderbijslag in op het eerstvolgende kwartaal: juli t/m september. De uitbetaling is in oktober.
Kinderbijslag kan ook aan twee verschillende partijen worden uitbetaald in geval van co-ouderschap na een scheiding. Kinderbijslag gaat stapsgewijs omhoog wanneer je kind ouder wordt.
Na het bereiken van de 18jarige leeftijd van jouw kind, stopt de kinderbijslag.

Kindgebonden budget

De tweede tegemoetkoming is kindgebonden budget. Dit is wel een inkomensafhankelijk bijdrage, betaald vanuit de belastingdienst. Of en op hoeveel je recht hebt kun je nagaan op de site van de belastingdienst onder proefberekening toeslagen.
Als je kindgebonden budget ontvangt, ontvang je ook automatisch kinderbijslag. Ze zijn met elkaar verbonden.
Ook kindgebonden budget kan aan beide ouders worden uitbetaald als er bijvoorbeeld sprake is van co-ouderschap. Ieder ontvangt het deel waar recht op is.
De exacte voorwaarden van kind gebonden budget staan vermeld op de site van de belastingdienst.

 

 


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht