Kinderen en kosten: Kind wordt 18

Als je kind 18 jaar wordt verandert er veel. Voor jouw kind maar ook voor jou.

Jouw kind is met 18 jaar financieel zelfstandig. Dat betekent dat hij of zij zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen financiën. En daar komt best wat bij kijken.
In ieder geval moet je vanaf 18 jaar een zorgverzekering afsluiten. Om deze kosten gedeeltelijk te bekostigen kan er zorgtoeslagen aangevraagd worden.
Als de 18jarige nog thuis woont valt hij/zij vaak nog onder de WA en inboedelverzekering van de ouders. Belangrijk om dit wel te controleren bij de verzekeraar.
Het kan verstandig zijn zelf een uitvaartverzekering af te sluiten of hiervoor te gaan sparen. Hoe jonger je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de premie is.
Nibud heeft op haar site veel tips en informatie staan. De moeite waard om hier een naar te kijken.

Wat verandert er voor jou als ouder als jouw kind 18 jaar wordt?

De kinderbijslag en eventueel het Kindgebonden budget stoppen als je kind 18 wordt. Dat kan veel geld schelen. Afhankelijk of jouw 18 jarige kind werkt of studeert, ga altijd het gesprek aan over een bijdrage in de kosten. Het moet wel redelijk zijn uiteraard want als jouw kind voltijd studeert is er weinig inkomen. Wel zijn er dan ook regels voor een bijdrage vanuit de overheid:
Als je kind nog op het voortgezet onderwijs zit of naar school gaat via het Volwassen onderwijs, dan kan er recht zijn op een bijdrage vanuit DUO.
Als je kind MBO of HBO gaat volgen of gaat studeren op de Universiteit, dan kan er studiefinanciering worden aangevraagd. Ook dit gaat via DUO.
Indien je werkt of een BOL opleiding volgt (werken en leren) is er geen recht op studiefinanciering. Er is namelijk inkomen. Wel kan er dan recht zijn op toeslagen, vaak in ieder geval zorgtoeslag. Dit kan je controleren op de site van de belastingdienst via toeslagen.nl. Hier kan je een proefberekening maken maar ook de toeslag aanvragen.

Als laatste; laat je goed informeren! Je kunt niet alle regels weten of weten waar je eventueel recht op hebt. Op de site van het Nibud staat ook veel nuttige en belangrijke informatie over dit onderwerp: Meerderjarig (nibud.nl)


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht