Schaamte speelt bijna altijd als er sprake is van schulden. En niet alleen schaamte, maar ook stress. Stress die je op een gegeven moment lam legt. Want wat je ook doet je komt er zelf niet meer uit. Het is moeilijk om er over te praten omdat er vaak wordt gedacht dat schulden ook altijd je eigen zijn. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en wij weten door ons jarenlange ervaring dat er soms maar één ding mis hoeft te gaan om financiële problemen en schulden te kunnen veroorzaken.
Gelukkig wordt er in Nederland steeds meer gedaan om het taboe op schulden en het bespreken daarvan op treffen. We hopen met deze aanpak schaamte weg te nemen maar vooral om meer mensen te bereiken en te helpen! 1.5 miljoen huishoudens hebben te maken met achterstanden en financiële zorgen. Dat je niet de enige bent is duidelijk, door openheid hierover kan misschien de schaamte worden weggenomen.
Er zijn meerdere websites in het leven geroepen om mensen te helpen. Ook het Nibud besteed gericht aandacht aan schulden. Durft iedereen dan actie te ondernemen? Nee, dat denk ik niet maar hopelijk worden hierdoor wel meer mensen eerder geholpen!
De campagne “kom uit je schuld” bestaat nog niet zo lang. Via www.komuitjeschuld.nl lees je talloze voorbeelden van mensen die vertellen hoe ze in de schulden zijn gekomen. Van alleenstaande ouders, ouderen tot ondernemers.
Het gratis telefoonnummer 0800-8115 is in het leven geroepen voor hulp bij geldzorgen. Wat kan je verwachten? Er wordt geluisterd naar jouw verhaal en er wordt mee gedacht in hulp in jouw regio. Hiernaar kan je doorverwezen worden. Wanneer je niet weet waar je moet beginnen of behoefte hebt aan een (anoniem) luisterend oor, kun je contact opnemen.
Er wordt op de website van Kom uit je schuld ook verwezen naar de site van geldfit. Hier kan je als particulier en als ondernemer een snelle test doen om de situatie helder te krijgen. Na het invullen van alle vragen word je ook hier doorverwezen naar de juiste instantie in jouw regio.
Het Nibud heeft op hun website het onderwerp “Hulp bij schulden”. Hier kun je veel en duidelijke informatie vinden over de hulp die je kunt inschakelen bij schulden . Zij beschrijven waar je terecht kunt als je er zelf niet meer uitkomt bij schulden maar ook hoe je, bij lagere achterstanden, zelf je schulden eventueel nog kan regelen. Hierin word je doorgeleid naar de website van Zelf je schulden regelen. In een video op de website wordt er stapsgewijs en duidelijk uitgelegd hoe je kan berekenen wat je maandelijks overhoudt om betaalregelingen te kunnen treffen.
Hiernaast biedt deze website ook voorbeeldbrieven, een begrippenlijst en ook informatie waar je terecht kunt als je er zelf toch niet uitkomt.
De website van het Nibud is sowieso een aanrader. Je vindt allerlei artikelen en tools om grip op je geld te krijgen. Absoluut de moeite waard om door te nemen.
De gemeente regelt en coördineert schuldhulpverlening. Maar zij doen nog zo veel meer. Als er sprake is van loonbeslag en je weet niet hoe je dit moet aanpakken hebben alle gemeentes mogelijkheden voor praktische hulp. Er zijn bijvoorbeeld spreekuren, je kunt binnenlopen bij een wijkteam of een afspraak maken bij sociaal raadslieden. Wacht niet af en neem contact op.
De conclusie is dat Nederland absoluut stappen heeft gemaakt in het openlijker bespreken van schulden. Nee, jouw schuld is niet altijd jouw schuld maar we lossen het samen op!
Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.
Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude
Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264