Ik heb gewoon een gat in mijn hand!

Een gat in je hand hebben kan de oorzaak zijn van financiële problemen en stress. Maar stress kan ook koopgedrag bevorderen waarmee de cirkel weer rond is. Helaas komen wij steeds vaker mensen in de praktijd tegen die heel makkelijk dingen aanschaffen die ze eigenlijk niet kunnen betalen en daardoor in de problemen komen.

Vaak horen wij mensen zeggen dat de schulden hun eigen schuld zijn. Natuurlijk hebben zij zelf een nieuwe dure telefoon of een auto op afbetaling gekocht. Maar in hoeverre kun je hen dat nu echt aanrekenen?

Gek genoeg is dit vaak juist de groep mensen die het zichzelf heel erg verwijt. Ze denken negatief over zichzelf en vinden het dom. Zonder hier te willen beweren dat wij de oorzaak weten hebben wij in de praktijk wel overeenkomsten gezien die misschien kunnen wijzen op mogelijke oorzaken.

Een verkeerd voorbeeld

Deze mensen hebben van hun ouders ook impulsief en ondoordacht koopgedrag gezien. Kopen op afbetaling was normaal. Als je opgroeit in een situatie waarbij dit normaal is, is de kans veel groter dat je deze “normaal” ook in je eigen huishouding doorzet

Aandoeningen als ADHD

Een aandoening als ADHD heeft vaak als resultaat dat je impulsiever bent en minder doordacht direct iets doet. Pas later zijn de resultaten zichtbaar.

Stress

Stress kan de oorzaak zijn van gedrag dat negatieve gevolgen heeft. Wat dat gedrag is, is voor iedereen anders. Het kan overmatig eten, alcohol gebruik en divers ander gedrag veroorzaken dat je je een goed gevoel geeft op  korte termijn maar eigenlijk liever niet zou hebben. Het kopen van spullen kan iemand ook tijdelijk een goed gevoel geven. Helaas kan dit weer de oorzaak zijn van financiële problemen die op hun beurt weer extra stress geven en daarmee is de cirkel rond.

Sociale druk

Wij willen als mens graag het gevoel hebben ergens bij te horen. Voor jongeren is dit nog belangrijker. Dat kan de reden zijn om dezelfde spullen en kleding te willen hebben omdat dit ervoor zorgt dat je het gevoel hebt dat je erbij hoort of in ieder geval niet buiten de boot te vallen. Dit geldt nog meer voor jongeren die een laag zelfbeeld hebben. Het vermoeden bestaat dat ook social media met de perfecte plaatjes een duit in het zakje doen.

Is iemand met een gat in zijn hand zielig?

Iemand zielig vinden heeft nog nooit geholpen, dus als je het mij vraagt is iemand niet zielig. Ik ben ervan overtuigd dat mensen met een gat in hun hand echt kunnen verbeteren. De voorwaarde is natuurlijk wel dat iemand wil veranderen. Het volgen van een budgetteringscursus, het inschakelen van een maatje of een bewindvoerder kan helpen om het patroon te doorbreken en een nieuw en gezonder uitgave patroon te ontwikkelen.

Ik hoop wel dat je na het lezen van deze blog misschien een andere invalshoek hebt als het gaat om mensen met financiële problemen en problematisch koopgedrag.

Heb jij zelf problemen met impulsief en overmatig koopgedrag? Blijf er niet mee zitten en zoek hulp!

 

 


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht