Hypotheek en rente aftrek 

Een hypotheek(schuld) is bedoeld voor aankoop of verbetering van een woning. Deze woning moet jouw hoofdverblijf zijn. De rente van deze hypotheek is een fiscale aftrekpost:  ‘hypotheekrenteaftrek’. Dit is in het leven geroepen om huizenbezit te stimuleren. 

De hypotheekrente aftrek kan je jaarlijks terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt er ook voor kiezen om dit fiscale voordeel per maand laten uitbetalen. Via een voorlopige teruggave kan je dit indienen bij de belastingdienst.
 

Twee woningen

Voor een vakantiewoning kun je geen hypotheekrente aftrek krijgen. In principe kun je alleen belastingvoordeel krijgen als je woning ook je hoofdverblijf is. In sommige gevallen kun je wel vor twee woningen aftrek krijgen. Als je twee woningen hebt kan je maximaal voor drie jaar hypotheekrente aftrek krijgen voor beide woningen mits:  

 • De oude woning te koop staat en je al in de nieuwe woning woont 
 • Je nog in de oude woning woont en de nieuwe woning wordt gebouwd. Dit heet de verhuisregeling. De woning die in aanbouw is moet wel binnen drie jaar het hoofdverblijf worden.  

 

Maximaal 30 jaar 

Sinds 2001 heeft een ieder nog maar maximaal 30 jaar recht op deze aftrek voor de lening van de 1e eigen woning. Als je voor 2001 een hypotheek hebt afgesloten heb je dit recht tot maximaal 2031.
Als je voor de eerste maal een hypotheek hebt afgesloten na 1 januari 2013, dan is alleen de rente aftrekbaar als het gaat om een annuïteiten of lineaire hypotheek. 

Als je de woning verkoopt, moet je (als je binnen 3 jaar weer een nieuwe woning koopt) de vrijgekomen overwaarde van de oude woning investeren. Als je dit niet doet dan heb je geen recht op renteaftrek over het hypotheek lening deel ter grootte van de overwaarde. Deze overwaarde wordt de ‘bijleenregeling’ genoemd.

Wat is nog meer aftrekbaar

Naast de hypotheekrente zijn er ook nog andere koste van de eigen woning aftrekbaar die je in het jaar van aankoop maakt. Deze kosten mag je eenmalig aftrekken. Denk hierbij aan taxatiekosten, boeterente, notariskosten, advieskosten hypotheekverstrekker en borgtochtprovisie voor Nationale Hypotheek Garantie. 

Niet aftrekbaar zijn makelaarscourtage, kosten bankgarantie en kosten transportakte via de notaris. Je notaris kan je ook informeren over de mogelijkheden. Sommige notarissen vermelden al in de akte welke kosten aftrekbaar zijn.  Als je twijfelt kun je ook de belastingtelefoon bellen voor advies.

 

 


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht