Hulp bij het aanvragen van huurbevriezing

Wat is huurbevriezing? U heeft vast wel eens te maken gehad met huurverhoging. Deze verhoging van de huur wordt door woningcorporaties vaak per 1 juli doorgevoerd. Huurbevriezing is een maatregel uit het Sociaal Huurakkoord 2018 waarmee huurverhoging tegengehouden kan worden. Komt u in aanmerking voor huurbevriezing? Wij zetten de verschillende voorwaarden in deze blog uiteen en leggen uit hoe u huurbevriezing aan kunt vragen. Hulp nodig bij de aanvraag? Lees dan verder.

Wat is huurbevriezing?

Huurbevriezing is een afspraak uit het Sociaal Huurakkoord 2018, dat gesloten werd door de vereniging van woningcorporaties Aedes en de Woonbond. Huurbevriezing betekent dat de huurverhoging van uw huurwoning niet doorgaat.

Ieder jaar kunnen woningcorporaties de huur van hun woningen verhogen. De overheid stelt vast hoeveel de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen mag zijn, maar de werkelijke huurverhoging is afhankelijk van uw inkomen. Bij huurbevriezing gaat deze verhoging dus niet door en blijft uw huur komend jaar hetzelfde.

Huurt u een huis in de vrije sector? Dan geldt de maximale huurverhoging niet. De verhuurder mag ieder jaar de huur met een percentage verhogen wanneer dit is vastgesteld in uw huurcontract, of u een nieuw huurcontract met een verhoogde prijs aanbieden.

Het verschil tussen huurbevriezing en huurverlaging

Huurverlaging kunt u aanvragen wanneer u het niet eens bent met de hoogte van uw huur of wanneer uw inkomsten dalen. Dit is dus niet het voorkomen van een huurstijging, zoals de huurbevriezing doet.

Een mogelijke huurbevriezing heeft altijd betrekking op de aanstaande huurverhoging door uw verhuurder, terwijl een huurverlaging ook op andere momenten aangevraagd kan worden.

Huurbevriezing aanvragen voor uw huurwoning

Kom ik in aanmerking voor huurbevriezing?

Wilt u weten of in aanmerking komt voor huurbevriezing? Check dan eerst of u huurt bij een woningcorporatie. De afspraken in het Sociaal Huurakkoord zijn alleen van toepassing op woningcorporaties. Op deze lijst van de overheid staan alle woningcorporaties vermeld.

In 2020 komen twee groepen huurders in aanmerking voor huurbevriezing, namelijk:

Huurders boven de “aftoppingsgrens” met een laag inkomen

De eerste groep huurders die in aanmerking komt voor huurbevriezing wordt bepaald door de kale huur boven de aftoppingsgrens en de hoogte van het inkomen. De aftoppingsgrens wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid, in 2020 is deze vastgesteld op:

 • € 619,01 voor één- en tweepersoonshuishoudens
 • € 663,40 voor huishoudens van drie of meer personen

Is uw kale huur hoger dan de aftoppingsgrens voor uw huishouden? Dan voldoet u aan deze voorwaarde van huurbevriezing. U moet echter ook voldoen aan de tweede voorwaarde, een ‘laag inkomen’:

 • Inkomens lager dan € 15.500 voor éénpersoonshuishoudens
 • Inkomens lager dan € 26.500 voor tweepersoonshuishoudens
 • Inkomen lager dan € 33.500 als u met 3 of meer personen woont

Huurders met een iets hoger inkomen

Is uw kale huur hoger dan €737,14? In combinatie met een ‘iets hoger’ inkomen kunt u dan in aanmerking komen voor huurbevriezing:

 • Inkomens tussen € 15.500 en € 27.700 voor éénpersoonshuishoudens
 • Inkomens tussen € 26.500 en € 37.000 voor tweepersoonshuishoudens
 • Inkomens tussen € 33.500 en € 43.500 als u met 3 of meer personen woont

Voldoet u aan beide voorwaarden van de groep huurders waar u onder valt? Dan kunt u in aanmerking komen voor huurbevriezing. U kunt deze huurbevriezing aanvragen bij uw woningcorporatie. Twijfelt u of u in aanmerking komt? Doe dan de checker van de huurbond.

 

 

Hoe en wanneer huurbevriezing aanvragen?

De meeste woningcorporaties verhogen de huur jaarlijks per 1 juli. Wilt u in aanmerking? Dan moet u huurbevriezing aanvragen vóórdat de jaarlijkse huurverhoging ingaat. De aanvraag dient u schriftelijk in bij uw woningcorporatie, de Woningbond heeft voorbeeldbrieven opgesteld voor verschillende situaties. Wanneer u de eerder genoemde checker invult krijgt u automatisch de voorbeeldbrief voor uw situatie.

Naast een schriftelijk verzoek heeft uw woningcorporatie andere documenten nodig om de huurbevriezing goed te kunnen keuren:

 • Bewijs wie op uw adres staat ingeschreven, bijvoorbeeld een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP). Deze vraagt u aan bij uw gemeente.
 • Overzicht van het inkomen van alle volwassenen ingeschreven op uw adres, bijvoorbeeld een formulier inkomensverklaring van de belastingdienst, recente salarisstroken of uitkeringsspecificaties.

De Waag helpt u bij het aanvragen van huurbevriezing

Huurbevriezing kan een goed hulpmiddel zijn het komende jaar grip op uw kosten te houden. Wij raden dan ook iedereen die in aanmerking komt om contact op te nemen met de betreffende woningcorporatie. Twijfelt u of u recht heeft op huurbevriezing of vind u het lastig zelf de huurbevriezing aan te vragen? Wij helpen u graag.

Wij begrijpen heel goed dat dit soort aanvragen en procedures veel regels en papierwerk met zich meebrengen. Samen checken we of u in aanmerking komt, verzamelen we de benodigde gegevens, stellen we een brief op en zetten de procedure in gang. Een belangrijk onderdeel van ons werk is zorgen dat onze cliënten krijgen waar zij recht op hebben, en dat doen we graag. Kunnen wij u verder helpen? Neem contact met ons op!


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht