Gratis persoonlijk budgetadvies

Laten we eens een fijne binnenkomer gebruiken. Gratis persoonlijk budgetadvies vanuit je luie stoel of bij je cliënt thuis. Dat is wat je onder andere kunt vinden op de site van NIBUD.

Ik heb de proef op de som genomen en hem voor mijn eigen situatie ingevuld. Alvast een tip van onze kant: zorg ervoor dat je de papieren administratie bij de hand hebt, internetbankieren geopend hebt of je bankafschriften bij de hand hebt. Neem er ook serieus de tijd neemt om dit allemaal in te vullen.

Nibud leidt je door de kopjes heen. Eerst wordt er om de samenstelling van je huishouden gevraagd. Daarna wordt je gevraagd je inkomen door te geven. Vergeet niet om het vraagteken aan te klikken. Naast je netto inkomen wordt ook gevraagd om toeslagen, vakantiegeld en eventueel dertiende maand aan te geven. Vergeet niet om ook ontvangen alimentatie en kinderbijslag hierbij op te tellen.

Het volgende kopje is je woonsituatie. Huur je of heb je een koopwoning. Er is al veel voor je ingevuld op basis van schattingen. Ik heb met internetbankieren erbij uitgezocht of dat voor mij ook klopte. Ik heb gemerkt dat dit best wel afweek.

De gegevens van de auto en de kosten die erbij genoemd zijn, daar schrik je wel even van. Vaak denk je aan de directe maandelijkse terugkerende kosten zoals wegenbelasting en verzekering. Nibud heeft ook geschatte kosten van onderhoud en afschrijving vermeld. Natuurlijk weten we allemaal dat het rijden van een auto kostbaar is. Maar het is een hoge kostenpost. Het is ook zeker belangrijk om te reserveren voor de maandelijkse kosten en zo mogelijk te sparen voor vervanging wanneer je auto niet meer verder kan. Ik zelf zie de auto als een noodzakelijk kwaad en vind betrouwbaarheid belangrijk, verder heb ik weinig eisen.

De huishoudelijke lasten komen ook allemaal voorbij. Omdat ik in mijn internetbankieren heel makkelijk al mijn uitgaven kan bijhouden, was het geen grote klus om dit in te vullen. Het bijhouden van je uitgaven in je bank app is ook een grote aanrader. Bijna alle uitgaven worden al vanzelf in de juiste categorie geplaatst. Daardoor kon ik ook makkelijk zien of de geschatte uitgaven in het budgetadvies overeen kwamen. Ik vond het wel motiverend om te zien dat ik vaak een stuk lager zat dan wat het NIBUD had geschat. Ik heb er dan ook wel echt aardigheid in om mijn verzekeringen, tv/internet en energie regelmatig even na te lopen. Overstappen levert dan toch weer een lekkere korting op.

Ik zat met mijn ziektekostenverzekering wel hoger dan geschat. Maar met kinderen in de beugel leeftijd is dat geen overbodige luxe.

Zou ik het aanraden om dit budget advies in te vullen? Absoluut! Al is het alleen maar om meer inzicht te krijgen in je financiën, of jouw klant. Het geeft je meer inzicht, maar voor mijn situatie weken de schattingen flink af van mijn echte kosten en uitgaven. Het is wel belangrijk dat je de tijd neemt om je uitgaven op een rijtje te zetten. Wees ook kritisch. Vaak onderschatten mensen hun uitgaven aan boodschappen, kleding en “losse uitgaven”. Als ik mijn uitgaven niet had bijgehouden in mijn bank app was het wel een grotere klus geweest. Ik zou ook aanraden om bij alle vragen de rekenhulp te openen. Er zaten soms kosten bij waar ik even niet aan gedacht had.

Wat ik echt goed vond was het kopje verzekeringen. Ik kom nog zo vaak tegen dat mensen niet de verzekering hebben die ze eigenlijk nodig hebben of dubbel verzekerd zijn. Naast een verplichte ziektekosten en aansprakelijkheidsverzekering zou je ook moeten nadenken over andere verzekeringen die je nodig hebt. Dat kan verschillen per persoon. Ik zeg altijd wanneer je het geld niet hebt om het zelf te betalen is het verstandig om een verzekering te overwegen. Een inboedel verzekering is voor de meeste mensen echt noodzakelijk. Wanneer je door een brand je hele inboedel verliest, is er vaak onvoldoende geld om alles te vervangen. Daarnaast is een uitvaartverzekering ook heel belangrijk. Wanneer je overlijdt wil je de nabestaanden niet met extra zorg en kosten opzadelen. Heb je voldoende geld om een uitvaart te bekostigen, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om geen verzekering te nemen en het geld apart te zetten.

Al met al  vond ik het een nuttig instrument. Ook voor cliënten een leerzame oefening op weg naar zelfstandigheid of meer inzicht.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht