Geld en de liefde: Valentijnsspecial

Het is bijna zover: Valentijnsdag staat voor de deur. Een mooi moment om het eens over de liefde te hebben, omdat het een hartverwarmend onderwerp is. En over geld, want dat is ons werk dat wij dan weer met liefde doen. We doen dit aan de hand van gezegdes over liefde en geld.

De liefde kent vlek nog gebrek

Dit is een variatie op het “liefde maakt blind” gezegde. Dat betekent dat wanneer je verliefd bent de fouten van een ander graag over het hoofd ziet. Iemand is helemaal fantastisch. Natuurlijk een heerlijk gevoel, maar wanneer je samen gaat wonen, gaat trouwen of samen een andere verplichting aangaat is het goed de roze bril even af te zetten. Bekijk de situatie als een zakelijke transactie: Ga uit van het goede, maar houdt rekening met het slechte. Regel zaken goed op papier, dat kan een hoop problemen voorkomen. Als de liefde toch eindig blijkt, kun je goed uit elkaar gaan. Maar wat ook heel belangrijk is: Wat gebeurt er als één van beide iets overkomt? Moet de ander dan hals over kop uit het huis? Wie is de begunstigde van overlijdensrisico verzekeringen, ben je als partner geregistreerd voor het pensioen? Geen leuke dingen om over na te denken. Maar het is beter om er nu over na te denken dan er in een hele moeilijke tijd mee geconfronteerd te worden. Laat je als medehuurder registreren op het adres van de ander. Sluit een samenlevingscontract af.

 

Van liefde alleen kan de schoorsteen niet roken

Helaas is liefde alleen niet genoeg om van te kunnen leven. Het is goed om de zaken op een rijtje te zetten. Als je samenwoont of getrouwd bent is dat absoluut noodzakelijk! Als je plannen hebt om in de toekomst samen te gaan wonen of een huis te kopen, is het ook verstandig om de financiële kant op een rijtje te zetten. Wat zijn jullie wensen en wat hebben jullie daar voor nodig. Misschien hebben jullie een datum waar jullie naar toe werken. Het kan goed zijn om af te spreken hoeveel jullie bij elkaar willen sparen. Als er een groot verschil is in besteedbaar inkomen is het ook goed om te bespreken hoe jullie dit verdelen en hoe jullie dat gaan vastleggen. Maandelijkse spaarafspraken kunnen ervoor zorgen dat jullie je doelen ook halen. Houd een gezamenlijke rekening aan voor jullie vaste lasten en spreek af hoe jullie deze verdelen. Verdeling naar rato van inkomsten kan een goede en eerlijke manier zijn om bij te dragen in de lasten.

 

Als de armoede binnenkomt, vliegt de liefde het venster uit

Jullie hebben het geweldig voor elkaar. De liefde spat eraf en een fijn huis dat jullie samen hebben ingericht. Niets aan de hand en ze leefden nog lang en gelukkig…….

Het is niet voor niets dat de meeste sprookjes daar eindigen want daarna begint het echte leven. Er kan altijd iets gebeuren waardoor jullie financiële situatie plotseling verandert. Door ziekte of ontslag komt er een daling van inkomen. Of jullie beslissen na de komst van jullie kind minder te gaan werken. Zorg ervoor dat jullie reserves hebben om financiële tegenvallers op te vangen. Maar eigenlijk nog belangrijker; zorg ervoor dat jullie voor jullie woon en leefsituatie ook met minder inkomen toe kunnen. Ga niet op zoek naar de maximaal haalbare hypotheek bij jullie inkomen. Wij begrijpen dat dit voor starters een lastige situatie is, maar probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je vooraf een flinke spaarpot opbouwt zodat je een goed begin hebt. We hebben vaak genoeg gezien hoeveel stress en ellende financiële problemen opleveren. Het is heel moeilijk om de liefde levend te houden als je aan het overleven bent.

 

Op rozen zitten

Dat gunnen wij jullie allemaal! Als je alles vooraf goed regelt, kun je tegenvallers beter opvangen en ziet jullie toekomst er rooskleurig uit.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht