Financiële zelfstandigheid en vrijheid: Hoe kun je helpen?

Als financiële zorgverleners zien wij natuurlijk graag dat onze cliënten financieel zo zelfstandig mogelijk zijn. Dat betekent dat wij altijd kiezen voor dienstverlening met de minste impact op het persoonlijk leven.

Soms blijft iemand altijd cliënt bij ons omdat het om wat voor reden dan ook echt niet zelfstandig lukt. Soms bouwen we de ondersteuning af en laten we iemand na een zachte landing weer zelf verder gaan.

Wanneer cliënten onder bewind staan wordt er aangegeven in de richtlijnen dat een bewindvoerder moet meewerken aan financiële zelfredzaamheid. Inhoudelijk wordt daar verder niets over gezegd.

De zachte landing

Wanneer onze cliënten weer zelf verder gaan, zorgen we er in ieder geval voor dat alles zo is ingericht dat cliënt de administratie makkelijk kan overnemen. Er zijn 3 rekeningen: Een lopende rekening, een spaarrekening en een huishoudgeld rekening. Incasso’s zijn allemaal ingesteld en periodieke overboekingen voor reserveringen en huishoudgeld zijn klaar gezet. Deze passen bij het budget op het moment dat cliënt bij ons stopt. En daar zit natuurlijk ook het probleem. Een budget moet je bijhouden en aanpassen. Hoe kun je dat aanpakken?

Spaarpotjes

Ik denk dat alle banken tegenwoordig de mogelijk bieden om je spaarrekening in spaarpotjes te verdelen. Maak hier gebruik van. Reserveer maandelijks voor periodieke kosten. Bijvoorbeeld een potje lokale belastingen voor de jaarlijkse aanslag gemeentelijke en waterschapsbelasting, je vakantiedoelen of onderhoud van je auto. Gebruik deze potjes alleen voor de doelen waar ze voor bedoeld zijn.

Waar gaat je geld naar toe

Wist je dat minstens 40 procent van de Nederlanders moeite heeft om het overzicht over hun financiële administratie te bewaren? (Bron: Nibud) Je kunt, ofwel in de app van jouw bank of via de app grip op geld heel makkelijk bijhouden waar je het geld werkelijk aan uitgegeven hebt. Vaak worden de kleine uitgaven en boodschappen onderschat. De app werkt ontzettend makkelijk. Hij zet bijna alle uitgaven al in de juiste categorie wanneer je met pin betaald, overmaakt of laat incasseren. Omdat je pas achteraf ziet waar je geld naar toe is gegaan is het belangrijk alleen je pinpas van je huishoud rekening bij je te hebben. Dat is al een afgepast bedrag en hier kun je dan niet zo makkelijk in een opwelling overheen gaan.

Pas je budget aan

Zorg ervoor dat je een maandbudget hebt. Hoe je dit doet maakt niet uit. Zet je het in excell, je agenda of in een aparte map? Dat maakt niet uit. Het is wel belangrijk dat je elke wijziging aanpast. Dus gaan de kosten of het eigen risico van je ziektekostenverzekering omhoog? Pas het aan in je budget. Overzicht geeft rust

(Be)sparen wordt extra leuk als je een doel hebt. Stel een doel en maak het visueel. Wil je van je schulden af, maak een plan en teken een buis, zet er bedragen bij en kleur in waar je bent. Hang zichtbaar een foto op van je doel. Hierdoor wordt je elke dag weer gemotiveerd om hier aan vast te houden. Als laatste tip: Deel je doel met anderen. Hierdoor creëer je voor jezelf een stok achter de deur.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Neem contact op

      Uw naam

      Email
      Telefoonnummer

      Selecteer uw onderwerp

      Uw bericht