Financiële hulp bij dementie

Bent of kent u iemand met dementie? Helaas komt er voor iedereen met dementie een moment waarop hij of zij de financiële zaken niet meer zelf kan regelen. Hoe ga je daarmee om, wat moet je van te voren regelen en waar vind je hulp? Om de rechten en eigendommen van de persoon met dementie zo goed mogelijk te beschermen is het belangrijk over deze zaken na te denken én actie te ondernemen. Maar hoe doe je dat? In deze blog bespreken wij dementie in het kader van financiën en eventuele bewindvoering.

Financiële zaken regelen voor iemand met dementie

Wie zorgt er voor de financiën wanneer iemand dit zelf niet meer kan? Voor velen een lastige vraag, want het is natuurlijk een hele verantwoordelijkheid. Neemt u in een vroeg stadium beslissingen voor deze situatie? Dan kan iemand gelukkig zelf bepalen wie de zeggenschap over zijn of haar financiën krijgt wanneer het zelf niet meer gaat. Iemand die bijvoorbeeld een persoonlijke relatie heeft, die zij kennen en vertrouwen. In een volmacht of levenstestament kan vastgelegd worden wie de financiële en medische beslissingen mag nemen wanneer dat niet meer zelf lukt.

Is niet vastgelegd wie de medische en financiële belangen mag vertegenwoordigen op het moment dat hij of zij wilsonbekwaam wordt? In deze gevallen kan bewindvoering aangevraagd worden. Ook is dit mogelijk wanneer de situatie van de persoon die u heeft aangewezen zo gewijzigd is dat deze de taken niet meer kan of wil vervullen. Bewindvoering kan aangevraagd worden door de persoon in kwestie of familieleden maar ook door zorgverleners. Zorgverleners en naasten zien vaak gebeuren dat het steeds moeilijker wordt om de administratie en financiën te regelen. Dat is vaak een verdrietige situatie. Bewindvoering is vaak een uitkomst, omdat het de client én betrokkenen ontzorgt op financieel gebied.

Financiële hulp bij dementie

Beschermingsbewind bij dementie

Wanneer u voor uzelf of uw naaste beschermingsbewind aanvraagt betekent dat dat u iemand aanwijst die de volledige zeggenschap krijgen over de financiën. Deze aanvraag moet goedgekeurd worden door een kantonrechter. Maar wie wijst u aan als bewindvoerder? U kunt iemand aanwijzen als bewindvoerder die dichtbij u staat en uw vertrouwen heeft. Denk aan een partner, zoon, dochter, broer of zus.

Soms heeft iemand geen personen in de omgeving die de hele administratie en financiële verantwoordelijkheid op zich kunnen of willen nemen. Wij zien ook vaak dat mensen juist niet willen dat er een persoonlijke band is met hun bewindvoerder. Vaak omdat zij een ander niet met hun problemen willen opzadelen maar ook om hun persoonlijke band niet op het spel willen zetten of omdat zij hun geldzaken niet willen delen. In dat geval kunt u voor uzelf of een ander een professioneel bewindvoerder inschakelen.

Controle op bewindvoering

Vindt u het op dit moment nog een eng of vreemd idee dat uw financiën in handen komen van een bewindvoerder? Houd dan vooral in gedachten dat een bewindvoerder, ook als uw bewindvoerder een familielid is, onder controle staan van de rechtbank. Ieder jaar moeten zij verantwoording afleggen bij de rechter over de financiën. Dat noemt de rechtbank “Rekening en verantwoording”. In dit overzicht staan alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar op een rij. Hierbij moeten bankafschriften worden meegestuurd. Wanneer de cliënt zelf deze gegevens niet goed kan controleren zal de rechtbank hier extra streng naar kijken om de cliënt te beschermen.

Daarnaast moeten bewindvoerders voor een aantal transacties altijd goedkeuring vragen aan de rechtbank wanneer de cliënt dit zelf niet goed kan beoordelen. Ook weer om extra bescherming te bieden. Wanneer iemand wilsbekwaam en weloverwogen een beslissing kan nemen is geen tussenkomst van de rechter nodig en wordt dat overlegd met de bewindvoerder. In andere gevallen  is dat helaas niet mogelijk en moet een rechter goedkeuring geven. Het gaat hierbij om de volgende transacties en procedures:

 • Alle uitgaven boven de 1500 euro
 • Verkopen van onroerend goed
 • Lenen of uitlenen van geld
 • Een schenking doen of aannemen
 • Beleggen van geld met een risicoprofiel dat afwijkt van (zeer) defensief
 • Beslissingen over nalatenschappen
 • Starten van juridische procedures
 • Verzekeringspolis afkopen

Ook raden wij altijd aan om een bewindvoerder aan te stellen die aangesloten is bij een brancheorganisatie, zodat u zeker bent van kennis en kunde. Vertrouwen tussen u en de bewindvoerder is van groot belang.

 

 

Waarom een bewindvoerder inschakelen bij dementie?

Dementie is voor zowel de dementerende als de familie en naasten een ingrijpende en vervelende ziekte. Een ziekte waarmee de dementerende helaas kwetsbaar is en de wilsbekwaamheid op een punt zal verliezen. Het aanstellen van een professioneel bewindvoerder kan veel rust brengen. We maken natuurlijk ook mee dat een cliënt met deze aandoening argwanend is en juist niemand meer vertrouwt. Wij gaan als bewindvoerder zoveel mogelijk in goed overleg aan de slag met onze cliënt en betrekken zo mogelijk familie en zorgverleners bij ons werk. Het is belangrijk dat er vertrouwen en onderling overleg is. Wij willen er voor zorgen dat alle betrokkenen een goed gevoel hebben en houden bij het bewind en zetten ons met hart en ziel in voor iedere cliënt.

Gesproken vanuit onze eigen ervaring kunnen wij zeggen dat een goede bewindvoerder altijd de belangen van de cliënt voorop stelt en daardoor van grote waarde kan zijn in het gemak en de stabiliteit van de cliënt. Wij zijn iedere dag bezig financiën overzichtelijk te houden en zo goed mogelijk te verzorgen. Onze kennis van regelgeving en financiën zetten wij in om ook voor u of uw naasten het maximale uit uw situatie te halen. Wij maken van uw financiën onze zorgen, dan kunt u zich weer bezig houden met andere zaken.

Wilt u meer weten over bewindvoering of over De Waag? Neem contact met ons op per e-mail of telefoon. We beantwoorden uw vragen graag en kunnen u op basis van onze kennis en ervaring adviseren over eventuele stappen voor uw financiële situatie.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht