Financieel ouderenmisbruik

Een verschrikkelijk treurig onderwerp dat nu gelukkig meer aandacht krijgt. Onlangs heeft Zembla ook aandacht besteed aan dit onderwerp: Ouderenmisbruik. Via deze link kan je informatie vinden over hoe je het misbruik kunt herkennen.

Ook wordt in dit artikel uitleg gegeven wat een bewindvoerder of curator kan betekenen als de oudere zelf zijn geldzaken niet meer kan regelen.
Naar aanleiding van de uitzending en het onderzoek van Zembla hebben D66 en 50Plus geëist dat er maatregelen genomen moeten worden. Financieel ouderenmisbruik blijkt de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling is in Nederland.

Hierbij delen wij ook een casus. Namen en details zijn gewijzigd om de privacy te beschermen.

Dementerend en kaalgeplukt

Een aantal maanden terug kregen wij  een telefoontje van een bezorgde en emotionele zoon Kees. Kees zijn vader zit in een verzorgingstehuis, zwaar dementerend. Alleen dat al is verdrietig. Maar bovenop dit is het Kees zijn broer die zijn vader nu al geruime tijd financieel uitbuit en kaal plukt. Hij voelt zich enorm machteloos

Kees doet zijn verhaal; de band met zijn ouders was nooit goed. Zijn broer was vroeger altijd degene die extra zorg en aandacht nodig had en Kees verdween op de achtergrond. Steeds meer. Dit zorgde ervoor dat Kees zijn eigen weg ging en het contact met zijn ouders steeds minder werd. Hij bleef wel bij ze komen, dat wel. Maar niet vaker dan eens in het half jaar.

Vader komt steeds meer in een isolement

Ongeveer 2 jaar geleden werd Kees zijn moeder ziek en overlijdt na een kort ziekbed. Zijn vader blijft alleen achter maar gaat ook snel achteruit. Uiteindelijk wordt bij zijn vader ook de diagnose dementie gesteld. Kees zijn broer zit er bovenop. Kees wordt weggestuurd als hij langs wil komen en mag zich al helemaal niet bemoeien met administratie en de financiën. Dat regelt zijn broer wel… Doordat de verstandhouding met zijn broer slecht is en hij zijn vader niet wil belasten met ruzie trekt hij zich maar weer een beetje terug.

Omgeving denkt vaak dat de uitbuiter juist heel betrokken is

De dementie van Kees zijn vader gaat snel achteruit en zij krijgt een plekje in een verzorgingstehuis. Kees zijn broer werpt zich ook nu razendsnel op als contactpersoon en geeft aan alles te regelen. De verzorging vindt Kees zijn broer een fijne en sociale man. Kees kan merken dat de verzorging naar hem toe juist steeds meer afstand neemt. Informatie wordt niet met hem gedeeld. In alle waarschijnlijkheid heeft Kees zijn broer hier het een en ander mee te maken.

Het vervelende gevoel van Kees over zijn broer blijft knagen maar wordt ook steeds groter. Zijn broer wil net te graag alles regelen en houdt niet voor niks Kees overal ver weg van.
Bij een bezoek aan zijn vader ziet Kees een brief van de deurwaarder liggen. Hij neemt de brief mee naar huis. Uit de brief blijkt er een grote schuld aan achterstallige facturen. Dit bevestigd zijn vermoedens en hij op onderzoek uit. Er blijken meer schulden; zorgverzekering, CAK en honderden euro’s schuld aan diverse schuldeisers.

Wat kun je doen als je vader wordt uitgebuit?

Kees benaderd een advocaat omdat hij niet weet wat hij kan doen voor zijn vader. Helaas voelt de omgeving zich vaak machteloos. Zijn advocaat verwijst hem naar ons door en samen vullen we het verzoek onder bewindstelling in. Na een pittige zitting waarbij de broer van Kees al vrij snel door de mand valt worden wij benoemd tot bewindvoerder.

Overal schulden

Als we inzicht krijgen in de rekeningen blijkt het nog erger dan gedacht.  De rekening van vader is grotendeels leeggehaald door zoon. Allerlei overboekingen naar het rekeningnummer van zijn broer. Duizenden euro’s! Daarbij zijn er inderdaad achterstand in alle vaste lasten. Er ligt zelfs beslag op een deel van het pensioen van vader.

Kees is met zijn advocaat bezig om een zaak te beginnen tegen zijn broer. Niet omdat hij hier zelf beter van wil worden, maar omdat hij ervoor wil zorgen dat zijn vader straks in ieder geval fatsoenlijk kan worden begraven. Helaas zijn de uitvaartpolissen door wanbetaling geroyeerd.

Ik zou willen dat dit geval een uitzondering was. Helaas is dit niet het geval. Het is moeilijk om hier iets tegen te doen. Wij kunnen er in ieder voor zorgen dat het stopt. Het is voor cliënt zelf vaak heel moeilijk om hier tegenin te gaan. Het gaat hierbij niet allen om ouderen maar bijna altijd om kwetsbare eenzame mensen. Er is vaak angst dat iemand niet meer langs komt. Vermoed je financiële uitbuiting, vraag advies.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Neem contact op

      Uw naam

      Email

      Telefoonnummer

      Selecteer uw onderwerp

      Uw bericht