Energie besparen: betaalbare en haalbare bespaartips

Natuurlijk weten we dat energie besparen goed is. Zowel voor onze portemonnee als voor onze planeet. Prachtige adviezen voor isoleren van dak, vloer en spouw zijn bij iedereen wel bekend, maar niet voor iedereen haalbaar. Ofwel omdat het geld dat je hiermee kwijt bent gewoon niet hebt of omdat je een huurhuis hebt. Hierbij hebben we tips op een rijtje gezet die beter betaalbaar en haalbaar zijn. En de adviezen gaan verder dan alleen een dikke trui of een dekentje op de bank!

Radiatorfolie

Tegenwoordig kunt je radiatorfolie direct tegen de achterkant van je verwarming bevestigen met magneet tape. Geen lelijk folie meer in zicht en makkelijker te plaatsen. Hoe minder je muren zijn geïsoleerd hoe meer je bespaart.

Beheers je luchtvochtigheid

Een droge lucht maar ook een hoge luchtvochtigheid kan het gevoel van warmte sterk beïnvloeden. Door een simpele hygrometer aan te schaffen kun je in de gaten houden hoe het met luchtvochtigheid bij jou in huis zit. Een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% is optimaal. Met koken, wassen en drogen kan je luchtvochtigheid flink stijgen. Is de lucht te droog kun je dit simpel oplossen door een luchtbevochtiger aan je verwarming te hangen. Is de luchtvochtigheid te hoog is het aanschaffen van een luchtontvochtiger misschien wel verstandig.

Onderhoud van je ketel

Een nieuwe ketel is een behoorlijke investering. Heb jij die mogelijkheid niet, zorg dan in ieder geval goed voor je ketel. Ontlucht je ketel en vul hem zo nodig bij. In de handleiding staat hoe je dit kunt doen. Handleiding kwijt? Bijna allee handleidingen zijn te vinden online

Verlaag temperatuur van je cv

De temperatuur van het water dat naar je verwarming gaat staat vaak ingesteld op 80 graden. Dat is in veel gevallen niet nodig en je kunt besparen door deze omlaag te zetten. Zet hem niet lager dan 55 graden. In veel gevallen is 55 graden voldoende om je huis te verwarmen. Merk je dat dit te lang duurt zet hem dan iets hoger. Verwar dit niet met de temperatuur van je douchewater. Je kunt je ketel vaak wel op een eco stand zetten. Daarmee bespaar je ook al flink wat energie.

Isoleer je cv leidingen

Isoleer vooral de leiding op plekken waar je die warmte niet nodig hebt. Dus eventuele leidingen onder de vloer of andere ruimtes die je niet of nauwelijks verwarmt.

Regel je binnentemperatuur

Je thermostaat een graadje lager zetten is al snel 100 euro besparen op jaar basis. Klinkt als een open deur, maar ik heb gemerkt dat een graadje lager snel went. Als het mogelijk is schaf een programmeerbare thermostaat aan. Zo kun je instellen wanneer hij aangaat en wanneer hij uitgaat. Nooit meer vergeten de verwarming laag zetten als je naar je werk gaat of gaat slapen. Heb je op dit moment niet de ruimte zo’n thermostaat aan te schaffen, zet dan een alarm op je telefoon zo vergeet je nooit hem op tijd laag te zetten.

Zet je thermostaat een uur voordat je naar bed gaat al lager. Hoe veel lager? In de nacht is 15 graden een prima temperatuur. Als je vloerverwarming hebt kun je hem beter maar 1 tot 2 graden lager zetten omdat het anders te lang duurt om je huis weer op te warmen en dat niet voordelig is.

Denk na welke ruimtes niet verwarmt hoeven te worden. Een slaapkamer hoeft vaak niet of nauwelijks verwarmt te worden. Een goede temperatuur in je slaapkamer is 15 graden. Zet je radiator op een stand die bevriezing voorkomt in de winter en dat is al voldoende.

Tochtstrip

Als je ramen of deuren hebt die niet goed sluiten is tochtstrip vaak een goede oplossing. De warmte vertrekt niet naar buiten en je bent tocht kwijt waardoor je eerder het gevoel hebt het koud te krijgen. Vergeet ook je brievenbus niet. Een oplossing voor tocht uit je brievenbus die anders de hele dag open staat is ook de moeite waard. Als voormalig krantenbezorger heb ik nog wel een verzoek: stel de veer van je brievenbus niet te strak af, het is heel naar als je vingers daar tussen komen.

Vensterfolie

Enkel glas vervangen in huis is een kostbare aangelegenheid. Een tijdelijke optie voor jou die ook flink bespaart is dan misschien wel vensterfolie. Je plakt dit op je kozijn met dubbelzijdig plakband. Door dit te verwarmen met een föhn trekt het helemaal glad en zit je er in de winter een stuk warmer bij.

Gordijnen dicht

In de winter als het donker wordt de gordijnen dicht doen scheelt ook al omdat dit extra isoleert. Dit geldt natuurlijk niet als je gordijnen voor je verwarming hangen.

Douchen

Er gaat ongeveer 20 procent van het gasverbruik naar douchen. Douchen is echt een zwakke plek van mij. Als ik onder de douche sta vergeet ik snel de tijd. Een kookwekker instellen met de afgesproken tijd helpt me om toch die douchekraan dicht te draaien. En natuurlijk de water besparende douchekop! Als je die nog niet hebt is het misschien toch een goed idee om deze te vervangen.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht