Hoe ga je, vooral in deze gekke tijden, verstandig om met je budget? Wij krijgen vaak vragen over budget en leefgeld en merken dat deze vragen op dit moment extra leven. In deze blog geeft Helen daarom 6 tips voor het opstellen van een budgetplan. Deze tips kunt u natuurlijk altijd gebruiken voor het opstellen én vasthouden aan een budget, maar komen op dit moment misschien extra van pas. Lees hier onze 6 praktische tips.
In deze gekke tijd kan het zomaar zijn dat u meer geld kwijt bent aan boodschappen dan u denkt. Door mijn werk als financieel zorgverlener volg ik graag rubrieken van bijvoorbeeld Porterenee, “hap slik weg’ of ‘waar doen ze het van”. Bij deze rubrieken mag je gewoon even meekijken hoe een ander met zijn geld omgaat. Als er iets duidelijk wordt van het lezen van deze rubrieken is dat iedereen het anders doet en andere dingen belangrijk vindt maar, ook dat mensen hun uitgaven aan boodschappen vaak enorm onderschatten. Ik zie totaal onrealistische bedragen aan boodschappen staan zonder verdere uitleg.
Het pinnen van boodschappen is natuurlijk ook erg makkelijk en voor u het weet zijn de kosten heel anders dan u denkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat men door pinnen minder gevoel heeft bij uitgaven. En dat brengt mij bij mijn eerste tip:
Zorg dat u daar niet makkelijk overheen gaat. Hoe u dat kunt doen? Daarvoor zijn twee mogelijkheden: pin wekelijks het geld dat u aan uw boodschappen uit wilt geven of zorg voor een aparte rekening waar u het boodschappengeld wekelijks per periodieke overboeking op stort. Zorg ervoor dat die rekening geen roodstand mag hebben zo gaat u niet snel over het limiet heen.
Let op, gezien de actuele situatie met het Corona virus raden wij klanten op dit moment af om contant geld te gebruiken.
Heeft u een zelfscan bij uw supermarkt? Dan kan het handig zijn om deze te gebruiken. Zo ziet u ook tijdens het boodschappen doen hoe de kosten oplopen. En natuurlijk: ga niet elke dag naar de supermarkt. Dat is zonde van de tijd én behoedt u voor het doen van impulsaankopen.
Maar, hoe weet u nu wat u elke week aan boodschappen uitgeeft of uit wilt geven? Hiervoor heeft u overzicht nodig. Dat brengt mij bij budgettip 2.
Overzicht is de basis van een goed budget. Waar gaat uw geld op dit moment heen? Gebruik uw bankafschriften als basis. Hieruit kunt u een overzicht maken waar u op dit moment uw geld aan uitgeeft. Let op dat u ook de kosten meeneemt die u eenmaal per jaar of per kwartaal maakt. Voorbeelden van jaarlijkse kosten zijn gemeentelijke belastingen, waterschapsbelasting en soms verzekeringen. Voorbeelden van kosten per kwartaal zijn kosten van het water of soms verzekeringen. Reken deze voor uw financiële overzicht om naar bedragen per maand.
Neem al uw inkomen op in het overzicht. Denk bijvoorbeeld aan alimentatie, vakantiegeld, toeslagen, voorlopige teruggaven en eventueel een 13e maand.
U kunt dit overzicht op verschillende manieren vastleggen. Misschien bent u handig met Excel of heeft u voorkeur voor een overzicht op papier. Vergeet vooral niet dat banken ook steeds vaker mogelijkheden aanbieden om uitgaven en inkomen bij te houden. Kies voor de manier die u het prettigst vind werken en het makkelijk bij kunt houden.
U heeft nu een overzicht van uw inkomsten en vaste lasten, een belangrijk onderdeel van een werkbaar budget! Tijd om met een kritische blik te kijken naar wat er mogelijk mist én welke kosten onnodig zijn.
Welke kosten mist u nog in uw budget? Dit is vaak lastig te zien, het zijn misschien zaken waar u niet eerder bij stil hebt gestaan. Wij zien vaak dat verzekeringen missen in budgetten, er is bijvoorbeeld geen inboedel of opstal verzekering. Vaak mist zelfs de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.
“Over het nut van verzekeringen valt te twisten. Heeft u meer dan voldoende geld om uw volledige inboedel, alle apparatuur en kleding te vervangen na bijvoorbeeld een brand? Dan zou u er voor kunnen kiezen dit niet te verzekeren. In werkelijkheid denk ik dat maar bijzonder weinig mensen hier geld voor beschikbaar hebben of dit risico willen lopen. Bijna iedereen ontkomt daarom niet aan het opnemen van deze kosten in het budget.”
Een andere verzekering is de uitvaartverzekering. Zelfs wanneer u voldoende gespaard heeft voor een uitvaart worden nabestaanden met een probleem geconfronteerd, want het duurt vaak even voordat uw geld beschikbaar is en ondertussen moeten zij plots een uitvaart organiseren. Daarom ons verzoek: denk eens na over een goede uitvaartverzekering (en neem deze op in uw budget!). Een uitvaartverzekering keert geld uit voor uw uitvaart en uw nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over de kosten.
Andere verzekeringen die u kunt overwegen zijn een aanvullende ziektekostenverzekering of een tandartsverzekering. Een aanvullende verzekering neemt u bijvoorbeeld als u weet dat u veel extra kosten maakt, bijvoorbeeld wanneer u chronisch ziek bent. Maar zelfs wanneer je zo gezond bent als een vis is het goed om dit te overwegen. Heeft u bijvoorbeeld een fysiek beroep of sport u veel? Dan bestaat de kans dat u een fysiotherapeut nodig heeft, in dat geval kan een aanvullende verzekering een goed idee zijn.
De extra kosten voor een tandartsverzekering is een rekensom waard. Van deze verzekering krijgt u vaak een maximaal bedrag per jaar uitgekeerd. Trek de totale extra kosten van deze verzekering af van het bedrag dat u maximaal kunt ontvangen, dit is het extra risico dat u loopt. Om het nog ingewikkelder te maken krijgt u vaak maar 75% van de tandartskosten terug.
Onze belangrijkste tip over aanvullende verzekeringen gaat natuurlijk over uw budget: neem de kosten op in uw budget en vergeet daarbij niet het eigen risico. Het eigen risico wordt vaak vergeten in budgetten. Neemt u geen aanvullende verzekering? Neem dan een extra bedrag op in uw budget dat u reserveert voor eventuele medische kosten.
U heeft een goed overzicht van uw uitgaven. Kijk eens met een kritische blik naar deze kosten, zijn de kosten nodig of overbodig? Iedereen maakt overbodige kosten, maar wat bedoelen we hier precies mee? Overbodige kosten zijn kosten die u (onbewust) maakt maar waar u eigenlijk niets aan heeft.
Bijvoorbeeld dubbele verzekeringen. Wij zien vaak mensen met dubbele verzekeringen en dat is natuurlijk zonde. Misschien heeft u wel een abonnement op kranten en tijdschriften die ongelezen bij het oud papier gaan of alleen vluchtig doorgelezen worden? Overweeg deze abonnementen op te zeggen. Heeft u een maandelijks abonnement bij de sportschool, maar gaat u bijna nooit? Losse lessen kunnen bijvoorbeeld goedkoper zijn.
Wat is het verschil tussen sparen en reserveren? Reserveren doet u voor kosten die voorzienbaar zijn, sparen doet u voor de extra’s. Bijvoorbeeld maandelijkse reserveringen voor uw eigen risico, de waterschapsbelasting, onderhoud aan uw auto of wanneer de koelkast er echt mee stopt. Sparen doet u bijvoorbeeld voor een vakantie of een aanbetaling op een huis.
Zorg dat u een aparte rekening heeft om geld te sparen en reserveren. Dit betekent dat u in het ideale geval dus 3 rekeningen heeft: een boodschappenrekening, een lopende rekening én een spaarrekening. De lopende rekening is voor uw inkomsten en vaste kosten, op de spaarrekening reserveert u geld voor incidentele uitgaven en spaart u.
Wij raden aan te reserveren voor kosten die u niet maandelijks heeft. Uw financiële overzicht helpt hierbij omdat u bijvoorbeeld inzichtelijk heeft gemaakt wat u ieder jaar betaalt aan gemeentelijke belastingen. Sparen werkt beter met een spaardoel. Wilt u bijvoorbeeld een auto kopen of op vakantie? Bepaal vooraf hoeveel je hiervoor wilt sparen en spaar hier maandelijks voor, zo weet je ook wanneer je jouw doel behaald hebt. Het fijne is dat u tegenwoordig bij banken uw spaarrekening kunt onderverdelen in potjes, zo houdt u overzicht.
U heeft nu zelf overzicht gecreëerd, maar hoe behoudt u dat overzicht?
Overzicht houden van uw financiën is eigenlijk het lastigste. Niet omdat het moeilijk is, want het lastige werk heeft u al gedaan. U heeft namelijk overzicht gecreëerd in uw financiële situatie. Maar, om een actueel budgetplan te houden moet u dit overzicht wel bij blijven werken. Verandert uw inkomen? Dan moet u dit aanpassen in uw budgetplan. Ook moet u aan het begin van het jaar bijvoorbeeld de toeslagen aanpassen of de termijnnota van uw energierekening aanpassen na het ontvangen van de jaarnota. Iedere verandering moet u aanpassen in het budgetplan, zo blijft het actueel.
Wij, Anne en Helen, mogen onze klanten al jaren helpen overzicht te creëren in hun financiële zaken. Wij helpen bij het opstellen van een budget en eventueel het aflossen van schulden. Heeft u vragen over uw budget of andere financiële zaken? Neem contact met ons op. Wij denken graag met u mee!
Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.
Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude
Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264