Jongeren al op vroege leeftijd te maken met schuldproblematiek, ligt hier een taak voor het onderwijs?

Het leren omgaan met geld op vroege leeftijd, kan een leven lang positieve effecten hebben. Maar is budgetteren een taak voor het onderwijs? Wij zetten onze visie uiteen in dit blog en geven een paar praktische tips.

Elke keer schrikken wij bij De Waag weer als we lezen dat bijna 60% van de scholieren problemen heeft met budgetteren en dat ongeveer 55% van de jongvolwassenen van 17 tot 27 jaar al flinke schulden heeft opgebouwd (bron: scholierenonderzoek Nibud). In deze cijfers is een eventuele studielening en dus een schuld aan het DUO nog niet eens meegenomen.

Financiën voor studenten, is leren budgetteren een taak van het onderwijs?

Als professioneel bewindvoerders denken wij regelmatig na hoe wij deze doelgroep kunnen bereiken, bijstaan en kunnen bijdragen aan een wat meer schuldenvrije toekomst. Dat deze jongeren en jong volwassenen niet zitten te wachten op opgestoken vingers is evident. Het moet vooral praktisch zijn en ook toegespitst op hun dagelijkse realiteit. Dus wel in gesprek over die (dure) nieuwe Iphone of die scooter met maandelijkse kosten maar zonder belerende toon.

Budgetteren voor studenten en scholieren een taak voor het onderwijs

Wat vooral belangrijk is om jezelf te realiseren is dat leven met financiële problemen veel stress geeft. Zelfs zoveel stress dat studieprestaties daar serieus onder kunnen lijden. En dan komen we op onze titel, ligt hier daarom een taak voor het onderwijs?

Financiële educatie moet een structureel deel uitmaken van de lessen op school. Dat staat in een brief die de vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2019 ontving van het Consortium Financiële Educatie. Het Nibud maakt bijvoorbeeld deel uit van dit consortium.

Scholen en onderwijsinstellingen krijgen steeds meer taken op hun bord. Langzamerhand lijken de kerntaken van deze instanties in het onderwijs zo nu en dan meer op  opvoeden dan onderwijzen. Uiteraard is er dan ook veel weerstand voor nog een taak in de vorm van financiële educatie erbij.

Tegelijkertijd vormen financiële problemen van leerlingen of studenten een bottleneck, zij staan goede resultaten maar vooral een leuke school- en/of studietijd in de weg.

 

 

Praktische oplossing en ondersteuning

Bij alle scholen is er hulp beschikbaar voor leerlingen of studenten die buiten hun studie om hulp nodig hebben. Dit zijn problemen op het persoonlijke vlak. De decaan of school maatschappelijk werker probeert in een gesprek te komen tot een oplossing, een plan van aanpak of een passende verwijzing.

Schulden zitten nog steeds in de taboe sfeer. Laten we er voor zorgen dat dit zichtbaar word. Hang posters binnen school. Verzend eens per mailing een mail aan studenten met praktische hulp. Bijvoorbeeld een link naar het Nibud en nodig uit om contact op te nemen. Natuurlijk zal een groot deel deze mail niet lezen. Maar er zal ongetwijfeld een groep zijn die zich aangesproken voelen en dit wel leest.

Richt een financieel spreek uur in waar leerlingen kunnen binnen lopen met vragen. Misschien lukt dit in samenspraak met de gemeente op locatie of huur een professional in. Wij verzorgen op aanvraag ook spreekuren binnen bedrijven op scholen. Soms is één afspraak al genoeg om het tij te keren.

Voor basisscholen is het mogelijk om een thema avond voor ouders te organiseren waarin de financiële opvoeding centraal staat. Het is niet eenvoudig om in deze snelle samenleving bij te blijven met financiële opvoeding.

Kortom, wij van De Waag dienstverlening herkennen en erkennen de problematiek natuurlijk als geen ander. Wat wij kunnen doen? Wij staan altijd open voor vrijblijvende gesprekken met scholen en onderwijsinstellingen. Onze jarenlange expertise maar ook het doorvertalen naar praktische oplossingen die de werkdruk voor betrokkenen binnen scholen en onderwijsinstellingen niet nog veel meer laat oplopen, stellen wij graag ter beschikking.

Wij kijken uit naar uw mail of telefoontje.

Anne & Helen


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Neem contact op

      Uw naam

      Email

      Telefoonnummer

      Selecteer uw onderwerp

      Uw bericht