Budgetbeheer en budgetcoaching, wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen een budgetbeheerder en een budgetcoach? Het verschil tussen deze twee financiële diensten zit in het beheer van uw budget. De budgetbeheerder neemt uw budget onder beheer. Werkt u met een budgetcoach, dan blijft uw budget onder uw beheer. In deze blog leggen we uit wat beide diensten inhouden, waar de verschillen liggen en wanneer u kiest voor een budgetcoach of budgetbeheerder.

Wat is budgetbeheer?

Budgetbeheer is het beheer van uw budget door een instantie die uw bankrekening beheerd en vaste lasten betaald. Het deel van uw budget dat na de vaste lasten overblijft noemen we leefgeld. Dit wordt aan u uitgekeerd voor bijvoorbeeld boodschappen en andere levenskosten. Afhankelijk van de mogelijkheden en de afspraken die u maakt met uw budgetbeheerder, spaart u ook een met deel van uw budget.

Wat is budgetcoaching?

Budgetcoaching is het begeleiden en ondersteunen van personen om de financiële gezondheid en zelfredzaamheid te verbeteren en stimuleren. Bij budgetcoaching is uw budget niet in beheer van een instantie, maar wordt u bijgestaan in het opstellen en bijhouden van uw budget en het maken van financiële keuzes. Uw budget blijft dus uw verantwoordelijkheid en u heeft volledige keuzevrijheid.

Budgetbeheer vs. Budgetcoaching

Het grootste en misschien wel belangrijkste verschil tussen budgetbeheer en budgetcoaching is het beheer van uw budget. Bij budgetbeheer wordt het beheer van u overgenomen, is de budgetbeheerder verantwoordelijk voor de betaling van vaste lasten en ander afgesproken kosten en krijgt u de zeggenschap over het resterende leefgeld. Bij budgetcoaching blijft u de beheerder van uw budget en bent u ook als enige verantwoordelijk voor de betaling van vaste lasten en overige rekeningen.

Een ander verschil is de duur van het traject. Budgetcoaching is een relatief kort traject ten opzichte van budgetbeheer. Afhankelijk van uw wensen kan budgetcoaching een periode van enkele weken of maanden zijn, waar budgetbeheer altijd voor een langere periode is. Budgetbeheer kan worden gecombineerd met een schuldhulpverleningstraject, een schuldhulpverleningstraject duurt in principe 3 jaar.

Ook de kosten voor budgetbeheer en budgetcoaching verschillen. Voor beide diensten betaalt u de kosten zelf. Deze kosten worden niet wettelijk vastgesteld en kunnen sterk verschillen per aanbieder. Wij raden u daarom aan altijd eerst goed te vergelijken voor u een keuze maakt.

Heeft u schulden en/of een laag inkomen? Dan kunt u bijzonder bijstand aanvragen bij de gemeente, voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten voor budgetbeheer. Voor budgetbeheer betaalt u een maandelijks tarief, voor budgetcoaching betaalt u meestal per uur.

Budgetbeheer vs budgetcoaching: de verschillen
Op weg naar financiële gezondheid en onafhankelijkheid met budgetbeheer of budgetcoaching.

Wanneer kiest u voor budgetcoaching?

Budgetcoaching is voornamelijk geschikt voor personen die geen of geen grote of langdurige schulden hebben, maar wel voor een financiële uitdaging staan en hier hulp bij nodig hebben. Bijvoorbeeld wanneer u een terugval in inkomsten heeft door ontslag, ziekte of een echtscheiding, (meerdere) kleine schulden heeft of het overzicht op uw financiën kwijt bent. Een budgetcoach helpt u bij het op orde krijgen en houden van uw financiën.

Zo stelt de budgetcoach samen met u een budgetplan op. Hierin worden al uw inkomsten en uitgaven opgenomen, zodat duidelijk is welk deel van uw inkomen nodig is voor vaste lasten en andere levenskosten. Ook kan de budgetcoach samen met u kijken naar persoonlijke doelen en wensen. Vervolgens adviseert en ondersteunt de budgetcoach u in het maken van financiële keuzes en het zelfstandig onderhouden van uw financiën.

Wanneer kiest u voor budgetbeheer?

Budgetbeheer is vooral geschikt wanneer het u zelf niet (meer) lukt schulden af te betalen of uw financiële huishouding te organiseren. Heeft u bijvoorbeeld meerdere loonbeslagen lopen, weet u niet hoe u schulden zelf af kunt betalen en maakt u zich veel zorgen om financiën? Dan kan een budgetbeheerder een goede oplossing zijn. Door het beheer van uw budget uit handen te geven wordt een deel van de last en zorgen weggenomen, de verantwoording voor het betalen van de vaste lasten komt bij de budgetbeheerder te liggen. Samen werken wij toe naar een financieel gezond bestaan en uw financiële onafhankelijkheid.

Maar budgetbeheer is niet alleen voor mensen met schulden. Wij mogen ook veel mensen bijstaan die wegens persoonlijke omstandigheden en/of gezondheidsklachten niet zelf hun financiën willen of kunnen regelen. Ook voor deze groep cliënten is het fijn een deel van de financiële zorgen uit handen te geven, met als doel financieel gezond te blijven.

 

 

Hoe vind ik een budgetbeheerder of budgetcoach?

Zowel budgetbeheerder als budgetcoach zijn geen beschermde beroepen en er zijn veel verschillende aanbieders. Let dus goed op met wie u in zee gaat. Wij raden aan altijd te kiezen voor een partij die is aangesloten bij een branchevereniging, zoals het NBBI. Ook adviseren wij een budgetbeheerder of budgetcoach te kiezen die ook actief is als bewindvoerder. Een bewindvoerder staat namelijk altijd onder controle, dit verkleint naar onze mening de kans op fouten en problemen.

Budgetbeheer en budgetcoaching bij De Waag

Bent u op zoek naar een budgetbeheerder of budgetcoach in de regio Noord Holland? Wij mogen onze cliënten al vele jaren bijstaan op weg naar financiële gezondheid en zelfstandigheid. Wij vinden het belangrijk dat u uw leven kunt leiden zoals u dat wilt, daarom kiezen wij altijd voor een persoonlijke aanpak zonder waardeoordeel.

 

 

Heeft u specifieke wensen? Wij kijken puur met u mee naar de financiële mogelijkheden: is het mogelijk met uw budget? Over de bestemming van uw geld vormen wij geen persoonlijke mening of waardeoordeel. Als budgetbeheerder, budgetcoach of bewindvoerder staat het belang van onze cliënt voorop, wij beschermen uw financiën zodat u deze zoveel mogelijk naar uw eigen wensen kunt besteden.

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar onze tarieven voor budgetbeheer en budgetcoaching? Wij komen graag met u in contact!


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht