Naar aanleiding van de uitspraak dat de avondklok tegen de wet is en daarmee dus niet ingesteld had mogen worden, biedt dit mogelijkheden om een eventuele opgelegde boete terug te vorderen. Het leek ons nuttig om eens dieper op boetes in te gaan. Er zijn heel veel verschillende soorten boetes. Op de site van het CJIB vind je een lijst met de verschillende boetes. Voor elk soort boete wordt er een andere letter gebruikt.
Het is nooit leuk als je een boete krijgt. Het is zonde van het geld, maar daarnaast kan het ook andere nadelen hebben. Als je de boete niet voor de gestelde datum kunt betalen komt er direct een dikke verhoging overheen waarmee het probleem meteen groter wordt.
Onbetaalde boetes kunnen ervoor zorgen dat er beslag wordt gelegd. Dit beslag kan worden gelegd op je inkomen, je bankrekening, je inboedel of je auto. Wanneer er beslag wordt gelegd komen er ook weer extra kosten bovenop. Je wilt dus het liefste voorkomen. Wanneer je de boete niet direct kunt betalen kun je een betalingsregeling treffen. Wij zullen als bewindvoerder altijd proberen een regeling te treffen. Wanneer er meer boetes zijn zullen wij een verzoek doen bij het CJIB om de boetes te bundelen en voor deze totaalsom een regeling te treffen.
In het ergste geval kun je gegijzeld worden bij het niet tijdig betalen van een boete. Bij gijzeling wordt je vastgezet om je tot betaling te dwingen. Naar aanleiding van het rapport van de ombudsman zou dit zware middel alleen mogen worden ingezet wanneer mensen betalingsonmacht hebben. Dat wil zeggen dat je wel wil, maar niet kunt betalen.
Boetes kunnen er ook voor zorgen dat je bij de douane apart wordt genomen en direct moet betalen. Niet te plekke betalen betekent niet reizen.
Wij hebben als bewindvoerder vaak te maken met cliënten met schulden. Wanneer wij schuldhulpverlening willen aanvragen kan het eerst afbetalen van (sommige) boetes een voorwaarde zijn om een traject te starten. Een WSNP verzoek kan zelfs worden afgewezen wanneer er sprake is van veelvuldige boetes. Je moet in dat geval al kunnen aantonen wat er veranderd is in de situatie waardoor dit geen probleem meer oplevert in de toekomst. Bijvoorbeeld dat de auto is verkocht.
Wanneer je een boete hebt gekregen waar je het niet mee eens bent, kun je daartegen bezwaar aantekenen. Op de website van de rechtspraak vind je diverse situaties en de wijze waarop je in bezwaar kunt gaan. Klik hier om door te gaan naar de site van de rechtspraak.. Het is belangrijk dat je het bezwaar onderbouwt met feiten. Bijvoorbeeld bewijs dat je op het moment van de overtreding op een andere plek was.
Maar hoe zit dat nu met je boete tegen het overtreden van de avondklok? De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag 16-2-2021 besloten dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De maatregel is op de verkeerde gronden genomen, zegt de rechter. De rechter heeft hiermee beslist dat de maatregel buiten werking moet worden gesteld. Hiermee wordt natuurlijk de deur opengezet voor het aanvechten of terugvorderen van de boetes. Op het moment dat deze blog is geschreven is, zal de Nederlandse Staat het opheffen van de avondklok aanvechten. Via een zogeheten spoed appel wordt de rechter gevraagd de uitspraak, in afwachting van het hoger beroep, te schorsen. Dat betekent dat in afwachting van het hoger beroep de uitspraak over het opheffen van de avondklok nog niet in mag gaan.
Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.
Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude
Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264