Bijeenkomst oudermishandeling en financiële uitbuiting

Dinsdag 23 september was het zover de door Socius georganiseerde bijeenkomst tegen ouderenmishandeling in het theater van Beverwijk. In deze bijeenkomst vertelde projectleider Eric Groenendijk meer over dit aangrijpende onderwerp.

Het niet pluis gevoel

Het meest schokkende om te horen vond ik dat slechts 1,5% van de gevallen werkelijk wordt gemeld. Dit kan en moet anders. Het mooie van deze dag was dat betrokkenen uit diverse werkvelden met elkaar in gesprek gingen in tafelrondes om hun kennis en ervaringen te delen. Vanuit onze eigen optiek konden wij ook signalen delen en mogelijke oplossingen aandragen.

Veilig thuis was dan ook aanwezig op deze bijeenkomst. Het belangrijkste dat zij iedereen willen mee geven is: Neem contact op met veilig thuis bij gevoel van niet pluis! Veel mensen denken bij het horen van de veilig thuis aan de doelgroep kinderen, maar veilig thuis is echt voor iedereen bij wie een onveilige situatie thuis is. Ongeacht leeftijd. Bij deze instantie kunt u dan ook advies vragen of meldingen als het gaat om (vermoedens van) oudermishandeling of financiële uitbuiting. Zij weten als geen ander de situatie vaak complex is en zullen hier ook heel voorzichtig en zorgvuldig mee om gaan.

Eenzaamheid

De verschillende vormen van mishandeling en uitbuiting lopen door elkaar heen en dat maakt het ook lastig. Zo zien wij helaas ook regelmatig dat er onze cliënten te maken hebben gehad met financiële uitbuiting. En toch is dit niet zo eenvoudig te stoppen. Wanneer iemand alleen en eenzaam is heeft hij het er misschien voor over om iemand geld toe te stoppen en wil niet dat de bijdrages stoppen omdat er dan helemaal geen bezoek meer komt.

Sociale contacten

We zien ook dat daders een oudere om die reden isoleren van andere sociale contacten. Ten eerste wordt iemand afhankelijk en ten tweede zijn er geen getuigen die melding kunnen maken.

Bestrijding van eenzaamheid en bevorderen van sociale contacten werd door veel groepen genoemd heeft zowel een preventieve als signalerende functie.

Ga het gesprek aan

Wanneer je betrokken bent bij iemand en jij maakt je zorgen ga dan het gesprek aan! Als je je zorgen deelt in alle openheid en oprechtheid komt er vaak een goed gesprek tot stand. Misschien blijkt hieruit dat je zorgen onterecht zijn, misschien is iemand heel opgelucht en blij dat iemand wil helpen.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht