Zorgmijder en bewind: het verhaal van meneer Zonneveld

Hoe help je iemand die duidelijk zorg nodig heeft, maar deze zorg weigert? Wij kunnen deze cliënten financieel bijstaan, bijvoorbeeld wanneer zij onder bewind worden geplaatst. In deze case wil ik jullie kennis laten maken met een cliënt, laten we hem meneer Zonneveld noemen. Hij weigerde (psychische) zorg maar kon uiteindelijk toch geholpen worden, zowel geestelijk als financieel. Geheel anoniem om de privacy van meneer Zonneveld te beschermen vertel ik over zijn bijzondere verhaal en onze rol als bewindvoerder.

Meneer Zonneveld is wat wij zorgverleners ook wel een zorgmijder noemen. Het was voor ieder duidelijk dat meneer Zonneveld hulp nodig had. De ramen waren afgeplakt met kranten, de tuin was de enige verwilderde tuin in een gezellige straat vol mooi verzorgde woningen. Sterker nog, het bevond zich in een chique buurt vol dure woningen. Douchen deed meneer liever niet. Hij scharrelde elke dag met zijn rollator naar de winkel voor zijn boodschapjes. Tijdens zijn wandeling op de heen en terug weg werd elke voorbijganger getrakteerd op een onmetelijke stroom aan beledigingen.

Klachten leiden tot gedwongen opname

Na klachten uit de buurt over zijn vooral verbaal agressieve gedrag kreeg meneer een bezoekje van een gespecialiseerd psychiatrisch verpleegkundige. Zij probeert ervoor te zorgen dat meneer hulp toelaat. In dit geval bleek de situatie zo gevaarlijk dat meneer met een rechterlijke machtiging werd opgenomen. Meneer beschikte niet over gas en elektra omdat hij hierdoor zou kunnen worden afgeluisterd. Hij verwarmde zijn huis met petroleum kachels die naast hoog opgestapelde torens van kranten stonden. Hij weigerde geneeskundige hulp.

Bewindvoering voor kwetsbare personen

Bewindvoering voor kwetsbare personen

Snel werd duidelijk dat meneer niet meer terug kon in zijn eigen woning en werden wij benaderd met de vraag of wij Bewindvoering wilde starten voor meneer. Gezien mijn achtergrond als ambulant begeleider was ik meteen enthousiast. Meneer was hier minder over te spreken en liet mij dat duidelijk merken in het kennismakingsgesprek. Hij vertelde mij in niet mis te verstane bewoordingen dat ik wat hem betreft zo ongeveer gelijk stond aan de duivel zelf. Hij was dan ook zeker niet van plan mee te werken.

Het verzoek onder bewind stelling werd gedaan, helaas zonder instemming van meneer Zonneveld. Het bewind was echt nodig omdat meneer niet meer kon beschikken over zijn geld en op een gesloten afdeling zat. Verder had meneer een eigen woning waardoor hij na een tijdje een hoge eigen bijdrage moest gaan betalen.

Taak bewindvoerder: orde en overzicht scheppen

Na start van het bewind begon voor ons de puzzel om zijn inkomen en bezittingen op een rijtje te krijgen en een zoektocht naar naaste familie. Meneer bleek alleen nog te beschikken over een broer die in een verpleeghuis woonde en de ziekte van Alzheimer had. Meneer bleek vermogend en in het bezit van een aantal huizen die in al net zo verwaarloosde staat waren als zijn eigen woning. Aan ons de taak om de woningen te verkopen.

Het werd al snel duidelijk dat hier niet zomaar een te koop bord in de tuin kon. Het huis en de garage lagen tot de nok toe vol met spullen. Alles werd verzameld en gespaard. Ondanks zijn angst voor elektra stond er wel allerlei elektrische apparatuur in de woning. De kranen waren allemaal afgesloten en verwijderd. Overal lagen conservenblikken en ontelbare rollen wc papier opgestapeld.

 

 

Bescherming en ontzorging kwetsbare personen

Gelukkig bleek meneer aardig te floreren binnen zijn nieuwe woonomgeving en leken zijn angsten ook onder controle. Hij begreep zelf ook dat hij niet meer terug kon naar huis, ook al wilde hij dat het liefste wel. In overleg met de zorg kwamen we tot een lijstje met spullen die hij graag bij zich wilde hebben. Dit hebben wij geregeld. We hebben de woning door een gespecialiseerd bedrijf laten ontruimen. Alles van (emotionele) waarde hebben we laten opslaan.

Het verzoek tot onder bewind stelling werd in ingediend door de zorgverlener, toch proberen wij altijd in gesprek te blijven met de cliënt en zijn wensen mee te nemen. In uitzonderlijke gevallen is direct contact met onze cliënt niet mogelijk, dan proberen wij om via familie of verzorging toch te bieden wat nodig en gewenst is. Mensen als meneer Zonneveld zijn er meer dan je denkt. Misschien niet zo makkelijk en aaibaar als cliënt, maar ook dan is het werk niet minder dankbaar.

Kent u een meneer Zonneveld in uw omgeving of familie en wilt u weten hoe u kunt helpen? Wij gaan graag met u in gesprek over diverse mogelijkheden, zodat ook de kwetsbare mensen in onze samenleving de hulp krijgen die zij nodig hebben. Stuur ons een e-mail of bel ons voor meer informatie en antwoord op uw vragen.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Neem contact op

      Uw naam

      Email
      Telefoonnummer

      Selecteer uw onderwerp

      Uw bericht