Bewindvoering en huisdieren

Huisdieren is dat nu écht nodig wanneer iemand onder bewindvoering staat? Een lastige vraag die vaak voorbij komt, waar naar onze mening niet één antwoord op is. Weinig zaken zijn meer controversieel dan huisdieren, dit onderwerp roept vaak veel emotie en weerstand op bij zowel voor- als tegenstanders. Op televisie gaat er geen aflevering van programma’s waarbij mensen moeten rondkomen van een minimum voorbij, zonder dat zij op social media worden aangevallen over de aanwezigheid van huisdieren en de kosten die daarbij horen. Tegelijkertijd zijn deze huisdieren vaak écht onderdeel van het gezin. Wat is nu handig wanneer u onder bewind staat? In deze blog zet Helen de voor- en nadelen op een rijtje.

Onze visie als bewindvoerders over huisdieren

Als bewindvoerders moeten wij ons natuurlijk neutraal opstellen. Het is onze taak om een budget sluitend te houden. Passen de kosten van een huisdier daar in? Dan is het geen enkel probleem. De keuze is aan onze cliënt, hij of zij geeft de prioriteiten aan.

“Wanneer het binnen het budget past, vind ik dat niemand daar een mening over hoeft te geven. Dat is niet onze taak als bewindvoerder. Daarnaast vind ik het juist goed als mensen de zorg voor hun huisdieren serieus nemen en verantwoording nemen voor de beslissing om aan een huisdier te beginnen.”

Wij zien dat veel mensen met financiële problemen vaak het advies krijgen om het huisdier naar een asiel te brengen. Dat lijkt misschien een makkelijke oplossing, maar wanneer je een dier naar het asiel brengt wordt deze niet zomaar in ontvangst genomen. Je zult daar ook flinke kosten moeten maken. Dit natuurlijk om te voorkomen dat het wel erg makkelijk wordt om zomaar even je huisdier te droppen.

“Ik denk dat mensen die zelf geen huisdieren hebben niet kunnen begrijpen hoe zeer een dier deel uitmaakt van je gezin. Afscheid moeten nemen van een huisdier levert enorm verdriet op. Rouwen om een huisdier kan net zo heftig zijn als afscheid van een mens.“

 

 

Voordelen en nadelen van huisdieren

We moeten ook niet vergeten wat een huisdier ons oplevert. Veel van onze cliënten zitten in een lastige situatie en hebben vaak geen baan buiten huis. Elke dag 3 keer de hond uitlaten betekent voor deze mensen niet alleen dat zij wel naar buiten moeten maar levert hen ook sociale contacten op. Maar de voordelen gelden natuurlijk niet alleen voor honden, een kat of cavia kan net zo belangrijk zijn voor iemand. Huisdieren zijn gezelschapsdieren, het dier is blij je te zien en heeft ook aandacht en af en toe een knuffel nodig. Daarnaast vinden mensen de zorg voor een huisdier vaak prettig, zeker wanneer zij veel in huis zijn. Een huisdier geeft veel mensen ook het gevoel dat zij gezien worden en meetellen.

Natuurlijk zijn aan huisdieren kosten verbonden. Naast de kosten voor eten en ander benodigdheden, belasting en misschien jaarlijkse bezoeken aan de dierenarts is het belangrijk ook rekening te houden met onverwachte kosten. Vooral wanneer een dier ziek wordt kunnen de kosten hoog oplopen. Wanneer u zelf geen reserves heeft om kosten van behandelingen te betalen is het verstandig om te zien of het mogelijk is om een verzekering voor ziektekosten af te sluiten voor je huisdier. Wanneer uw huisdier al ouder is of al een aandoening heeft is dit vaak niet meer mogelijk.

Hulp bij huisdieren onder bewindvoering

Wanneer onze cliënt een huisdier heeft en aangeeft dat dit voor hem of haar een prioriteit is kijken wij of en hoe dit mogelijk is met het budget. We geven advies, puur over het budget. Wat kunnen wij betekenen wanneer een huisdier ziek wordt? Als bewindvoerders zullen wij nooit eisen dat een dier weg moet. Als wij te horen krijgen dat het dier ziek is en hulp nodig heeft gaan wij aan de slag met de kosten. We informeren onze cliënt over de financiële gevolgen en proberen regelingen te treffen met dierenartsen, om de rekening in termijnen te betalen. Wanneer een huisdier overlijdt is er vaak groot verdriet en willen mensen op passende wijze afscheid nemen. Ook dan kijken wij naar de wensen van onze cliënt en of dit haalbaar is.

Huisdieren en bewindvoering, de voor- en nadelen.

 

“Maar eerlijk is eerlijk, ik kan misschien niet echt neutraal zijn als het om huisdieren gaat. De mooie oude grijze jongen op de foto is van mij. Als ik geen afspraken heb buiten de deur ligt hij naast mijn bureau op zijn kussentje. U kunt er dan ook vanuit gaan dat ik snap dat je een dier niet zomaar even weg doet, en dat is maar goed ook.”

Heeft u vragen over bewindvoering, schulden of budget? Neem contact met ons op! Wij mogen onze cliënten al jaren bijstaan tijdens financiële problemen en helpen hen weer financieel gezond te worden.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht