Ronald: de deur naar mijn bovenkamer zit klem

Heeft iemand onder bewindvoering altijd schulden? Zeker niet. Toch wordt dit vaak wel gedacht. Omdat wij naast onze officiële taken ook juist de menselijke kant van ons werk zo belangrijk vinden nemen wij u in deze blog mee in het leven van Ronald*. Al jaren mogen wij Ronald helpen met zijn financiën, omdat hij dit zelf lastig vindt. Ronald is één van onze cliënten die geen schulden heeft, maar wel bij ons onder bewind staat. Bent u benieuwd waarom? Lees dan deze case.

*Ronald is een gefingeerde naam en persoonlijke details zijn aangepast om de privacy van onze client te beschermen.  

Bewindvoering is méér dan hulp bij schulden

Ronald zit tegenover me. We praten over zijn arbeidsongeschiktheid en dat nu zelfs een aangepaste baan voor een paar uur per dag hem te veel is. Ronald is al jaren klant bij ons. Hij is 100% afgekeurd, maar thuis zitten wilde hij niet. Via het WNK kreeg hij aangepast werk. Ronald is een leuke vent met een bewonderenswaardige positieve levenshouding.

Ronald heeft geen schulden, maar kwam wel bij ons onder bewind. Ik zeg dit graag, omdat vaak gedacht wordt dat bewindvoering altijd betekent dat iemand schulden heeft. In werkelijkheid is beschermingsbewind zoveel méér dan het oplossen van (eventuele) schulden. In het voorbeeld van Ronald is het vooral onze taak om er voor te zorgen dat hij krijgt waar hij recht op heeft en hem te helpen bij het praktische regelwerk waar hij moeite mee heeft; declareren van ziektekosten, belastingaangifte doen, aanvragen van kwijtscheldingen en alle andere taken die bij een gezonde financiële huishouding horen.

Voor Ronald zorgt dit voor meer rust in zijn hoofd en dat hij de onzekerheid over zijn financiën los kan laten. Hij heeft geen angst meer dat hij ontvangen toeslagen terug moet betalen of wordt overvallen door jaarlijkse kosten. Wij zorgen voor een fijne financiële buffer zodat hij zich bezig kan houden met zijn werk en het in stand houden van een goede gezondheid. Voordat Ronald bij ons onder bewind stond, werd hij bijgestaan door een kennis. Deze kennis gaf aan dat het hem teveel werd en raadde hem aan een bewindvoerder te zoeken. Zo kwam Ronald bij ons terecht.

Vertrouwensband tussen cliënt en bewindvoerder

Ik ben vandaag met hem mee geweest naar een bezoek aan zijn bedrijfsarts. En nee, dit is strikt genomen geen taak voor een bewindvoerder. Maar na jaren zijn financiën te beheren is er een vertrouwensband ontstaan tussen ons. Hij heeft dan ook gebeld met de vraag of ik mee wil naar deze afspraak, want hij vindt dat best spannend. En als ik het voor mezelf uitleg dat zijn arbeidsongeschiktheid ook direct zijn weerslag heeft op het inkomen vind ik dat geen probleem.

Na deze afspraak gaan we langs bij zijn leidinggevende. Daar bespreken we ter plekke de rapportage die gemaakt is om alle documenten goed te kunnen aanleveren bij het UWV. Na dit bezoek krijg ik een rondleiding. Het valt me op dat iedereen Ronald gedag zegt en Ronald op zijn beurt voor iedereen een begroeting heeft. Het is duidelijk: Ronald wordt gemist hier.

 

 

Bewindvoerder: advies, bescherming én luisterend oor

Als de rondleiding klaar is drinken we samen nog even een kopje koffie. Hij vertelt over zijn verleden in een pleeggezin en hoe ontzettend fijn hij het heeft gehad. Hij is daar enorm gegroeid, letterlijk en figuurlijk, en voelde zich daar voor het eerst in zijn leven gezien en geliefd. Ik hem eerder al wel eens liefdevol over zijn vader horen praten en kijk hem vragend aan.

Hij vertelt ook over zijn vroege jeugd. Hij werd als jongste van een zes kinderen ernstig mishandeld door zijn biologische vader. Zijn moeder heeft hem nooit in bescherming genomen. Uiteindelijk heeft zijn moeder het gezin verlaten. Antwoord op zijn vragen heeft hij nooit gehad. Na vertrek van zijn moeder nam de mishandeling nog ernstigere vormen aan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in hersenletsel en is hij weg gehaald en bij een pleeggezin onder gebracht. “sindsdien zit de deur naar mijn bovenkamer klem”, zegt hij terwijl hij naar zijn hoofd wijst. Ik slik nog eens, knipper mijn tranen weg en neem snel nog een slok van mijn inmiddels koude koffie. Hij zag zelf de zonzijde van dit voorval, want hierdoor kwam hij in een warm nest terecht.

Bewindvoering gaat verder dan hulp bij schulden

Het is onze taak als bewindvoerder om onze cliënten te beschermen en zelfredzaamheid te stimuleren. Gewone mensen als jij en ik. Iedereen met zijn eigen verhaal. Ik probeer te zoeken naar de juiste woorden, maar zelfs ik ben er nog even stil van.

Heeft u of iemand die u kent behoefte aan hulp bij de financiële administratie? Wij, Helen en Anne mogen al jaren onze cliënten bijstaan met onder andere budgetbeheer en bewindvoering. Zo helpen we onze cliënten financieel gezond te worden of blijven, wanneer zij dit zelf lastig vinden. Heeft u vragen? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Neem contact op

      Uw naam

      Email
      Telefoonnummer

      Selecteer uw onderwerp

      Uw bericht