Stel, het is niet gelukt een betalingsregeling te treffen met de deurwaarder, of u heeft niet kunnen voldoen aan de betalingsregeling. De deurwaarder wil beslag leggen om toch de schuld te kunnen innen. Hoe werkt dit en wat moet u doen? In dit blog leest u alles over rechterlijke inspraak, verschillende vormen van beslaglegging en wat u zelf óf met uw bewindvoerder kunt doen.
Wanneer u geen regeling treft kan een deurwaarder beslag leggen. Dit kunnen zij niet zomaar doen. De deurwaarder moet eerst toestemming vragen aan een rechter. Voor deze zitting bij de rechtbank zult u ook uitgenodigd worden.
Dit is uw laatste kans om zelf iets te regelen met een schuldeiser. Kunt u voor de zitting alsnog een regeling treffen met de deurwaarder? Dan hoeft de zitting niet door te gaan. Laat de deurwaarder uw regeling bevestigen op papier of per mail en stuur dit aan de rechtbank. Dit scheelt ook weer bijkomende kosten.
Heeft u geen mogelijkheid om een regeling te treffen is het belangrijk wel te reageren of te verschijnen bij de rechtbank. U kunt hierin een toelichting geven op de schuld. Misschien bent u het niet eens met de (hoogte van) de schuld. Tijdens de zitting kunt u dit laten weten, de rechter kan dit meenemen in haar besluit.
Wanneer de rechtbank toestemming heeft gegeven mag er beslag gelegd worden op uw inkomen, toeslagen, inboedel, auto of zelfs uw hond. Een belangrijke regel is wel dat het beslag er niet voor mag zorgen dat uw schuld hoger wordt. De kosten van het leggen van beslag mogen niet hoger zijn dan de opbrengsten. Wanneer er toestemming is van de rechtbank voor beslag kunt u niet anders dan meewerken. Niet meewerken kan hogere kosten tot gevolg hebben.
Één van de mogelijkheden is dat de rechter besluit dat er beslag gelegd mag worden op uw inboedel. Een deurwaarder zal in dat geval eerst bij u langskomen om op te nemen is wat van waarde is in uw inboedel. De deurwaarder maakt een lijst van uw bezittingen, u mag dan geen spullen uit de woning meer verwijderen of verkopen. Daarna besluit een deurwaarder of het zinvol is uw inboedel te verkopen. Zij zullen dit vooraf aankondigen.
Als er beslag op uw inkomen of toeslagen wordt gelegd zal de deurwaarder rekening moeten houden met de beslagvrije voet. Dat betekent dat u nog wel in staat moet zijn om de belangrijkste vast lasten te betalen. Wij raden daarom aan uw gegevens aan te leveren. Wanneer u dit doet zal de beslaglegging hoger zijn en houdt u te weinig over om van te leven. Het opgeven van uw woonlasten (huur, hypotheek) en zorgpremie zullen ervoor zorgen dat u een groter deel van uw inkomsten en toeslagen mag behouden. Ook uw gezinssituatie kan invloed hebben op de beslaglegging.
U hoeft echter geen zaken aan te leveren die niet van invloed zijn op het beslag. U hoeft bijvoorbeeld niet aan te geven of en waar u andere schulden heeft.
Beslag op uw bankrekening wordt niet vooraf aangekondigd, zodat u niet voor die tijd al het geld van uw rekening kunt halen. Rekeningbeslag is een middel dat voor grote problemen zorg. Uw andere vaste lasten kunnen dan niet of niet volledig worden betaald. Het saldo van uw rekening komt dan tijdelijk op een tussenrekening te staan. Uw bank is verplicht hieraan mee te werken.
De belastingdienst heeft vaak meer mogelijkheden om beslag te leggen. Zij hoeven geen rechtbank in te schakelen om beslag te kunnen leggen op uw inkomen of toeslagen. Maar ook zij moeten zich houden aan de beslagvrije voet. De belastingdienst heeft hiervoor een eigen formulier die u moet invullen. Dit formulier “herberekenen beslagvrije voet” kunt u downloaden bij de belastingdienst.
Helaas hebben wij als bewindvoerders veel ervaring met beslaglegging. Het is een lastige en ingewikkelde materie. In dit blog hebben wij geprobeerd u uit te leggen hoe beslaglegging werkt. Er zijn echter ook altijd uitzonderingen of specifieke situaties die anders zijn dan wij beschrijven.
De brieven van deurwaarders bevatten woorden die het best als geheimtaal beschouwd kunnen worden. Zij doen dit niet om u in de war te brengen, maar om te zorgen dat zij wettelijk goede taal gebruiken die aan de regels voldoet. Heeft u op korte termijn hulp nodig in het contact met deurwaarders? Neem contact op met uw gemeente. Vaak kunt u een afspraak maken met iemand die u hierbij kan helpen, bijvoorbeeld met sociaal raadslieden, wijkteams of formulieren brigades.
Als er beslag gelegd is kunt u vaak geen regeling meer treffen met een deurwaarder. De problemen zijn dan te groot om zelf op te lossen. Stel actie daarom niet uit en zoek hulp. Neem bijvoorbeeld contact op met uw gemeente, of stel ons uw vragen. (+link diensten)
Wist u dat uit onderzoek van Nibud blijkt dat 32% van de huishoudens financiële problemen heeft? U staat dus niet alleen. Schulden en beslaglegging kunt u niet alleen oplossen. Betrek mensen uit uw naaste omgeving bij uw zorgen, het is fijn om dit te kunnen delen. Vaak is het ook al fijn wanneer mensen uit uw omgeving met u meeleven.
Heeft u hulp nodig met budgeteren, financiële administratie of schulden? Neem contact met ons op. Wij helpen mensen vaak en graag met deze onderwerpen. Stel ons vrijblijvend uw financiële vragen, dan nemen wij contact met u op.
Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.
Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude
Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264