Beslag op de zorgbonus: de overheid geeft en de overheid neemt

Wij hebben diverse cliënten die werkzaam zijn in de zorg. Belangrijk werk dat veel mensen meer als roeping dan als werk zien. Helaas is de beloning voor dit prachtige werk financieel niet altijd heel hoog. De zorgbonus vond ik dan ook een heel mooi gebaar. Hoe zuur als hier dan beslag op wordt gelegd.

Schuldinfo heeft hier een artikel over geschreven. De strekking van dit artikel is eigenlijk dat hier geen beslag op gelegd mag worden met een kleine uitzondering.

Hiermee lijkt de kous toch af? Helaas blijkt de werkelijkheid anders. Ik zal hier een geanonimiseerde casus voorleggen aan jullie waarvan ik op zijn zachtst gezegd erg boos van werd. Wij hebben onder bewind een dame die fulltime in de zorg werkt. Zij probeert zoveel mogelijk te werken en pakt elke dienst die zij kan draaien. Niet om er riant bij te zitten, want elke euro die zij extra verdient gaat meteen naar haar schuldeisers. Maar om dus zo snel mogelijk van haar schulden af te komen. Dat is op zich natuurlijk al een compliment waard, deze instelling. Toen het nieuws dan ook kwam dat de zorgbonus zou worden uitgekeerd en deze buiten beslag zou vallen waren we erg blij voor haar. Eindelijk eens een extraatje.

Wij waren dan ook stomverbaasd dat de bonus door haar werkgever direct werd doorgestort aan de beslaglegger. Wij hebben natuurlijk direct contact gezocht met de afdeling personeelszaken. De reactie was teleurstellend. Ze waren helemaal niet op de hoogte en reageerden vrij onverschillig.

Het kan toch niet de bedoeling zijn van onze overheid om deze bonus in de zak te laten glijden van de beslagleggers? Wij hebben daarop contact gezocht met de beslaglegger: De belastingdienst (de overheid zelf dus). Nou die waren niet eens genegen om dit op enigszins menselijke manier op te lossen. Ik had toch nog hoop dat na de vernietigende oordelen over het handelen van de belastingdienst in de toeslagen affaire, zij hiervan geleerd hadden. Niets bleek minder waar.

Wat wij daaraan kunnen doen? Op heel boos worden na eigenlijk niet heel veel. Wij hebben wel Schuldinfo benaderd en dit verhaal voorgelegd.

Maar ik was nog steeds boos en voelde mij machteloos. Ik heb daarna alle relevante politieke partijen gemaild met dit verhaal in de hoop dat dit opgepikt en opgelost gaat worden. Behalve van de SP heb ik geen reactie ontvangen.

Gelukkig ontvingen wij van schuldinfo wel reactie op onze mail dat de belastingdienst heeft besloten dat zij zorgbonussen waar beslag op ligt terug zal betalen. Hierbij de link naar het artikel. Ik heb daarop direct de belastingdienst gebeld. Deze kon mij niet vertellen op welke termijn onze cliënt dit terug kan verwachten.

Dat betekent dat onze cliënt er deze kerst niet warmpjes bij heeft gezeten. We hopen dat we haar alsnog snel blij kunnen maken met haar zwaar verdiende bonus. Ik hoop wel dat het sneller gaat dan de afhandeling van toeslagen affaire.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht