alles over huurverhogingen

We willen deze keer wat vertellen over huurverhogingen. In het algemeen wordt jaarlijks de huur van sociale huurwoningen verhoogd. De rijksoverheid bepaalt met hoeveel procent dat mag. Een huurverhoging mag maximaal 1 maal per jaar. Dit jaar is door de overheid een opvallende beslissing genomen over de huurverhogingen.

Als de huur verhoogd wordt, is het belangrijk om deze nieuwe huur door te geven aan de belastingdienst via Toeslagen.nl. Het kan net een beetje meer huurtoeslag genereren. Controleer dan ook direct het jaarinkomen. Wij komen nog wel eens situaties tegen dat het jaarinkomen niet correct staat. Bij een te laag inkomen wordt er te veel toeslag toegekend en kunnen er terugvorderingen ontstaan. We komen ook nog vaak tegen dat mensen hun netto jaarinkomen doorgeven of hun vakantiegeld of dertiende maand vergeten erbij op te tellen. Geef altijd je volledige bruto jaarinkomen door. Krijg je een extra bonus? Hartstikke leuk, maar wijzig wel meteen even je jaarinkomen.

Dit jaar heeft de overheid besloten dat de huur van sociale huurwoningen maar ook van de vrije sector niet mag worden verhoogd. Dit besluit geldt tot 1 juli 2022.

Als je een kamer of woonwagen huurt, is ook de maximale huurverhoging 0% per 1 juli 2021. Ook de hoogte van het inkomen is hier niet van belang. De verhuurder mag ook  geen informatie opvragen over het inkomen bij de Belastingdienst.

Maximale huurverhoging vrijesectorwoning

De netto huur, ook wel kale huur, is vastgelegd bij aanvang van de huur. Daarna wordt deze alleen verhoogd bij de jaarlijkse huurverhoging of bij aanpassing (verbetering) van de woning. Soms staat er in het huurcontract een percentage qua huurverhoging vermeld. Met dit percentage verhoogt de verhuurder de huur jaarlijks. Dit heet de indexeringsclausule.
De netto huur mag bij sociale huurwoningen niet hoger zijn dan de maximale huur.  Bij vrijesectorwoningen mag dit wel.

Sinds 1 mei 2021 geldt een maximale huurverhoging van 2,4% per jaar voor de vrije sector. Binnenkort wordt bekendgemaakt wanneer deze ingaat. Vanaf die datum kan je de komende drie jaar, een jaarlijkse huurverhoging verwachten. Als je het niet eens bent met de huurverhoging, dan kan je contact opnemen met de huurcommissie.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht