Alle mogelijkheden voor tegemoetkoming studiekosten voor je kind, ook als je een hoger inkomen hebt!

In deze tijd van het jaar moeten er weer boeken besteld worden en de kosten lopen al snel hoog op! Voor iedereen die hier mee te maken heeft hebben wij mogelijkheden voor tegemoetkoming studiekosten op een rij gezet. Zowel voor kinderen onder de 18 als boven de 18. Er zijn er aantal echt onbekend. Dat is jammer, want zo laat je veel geld liggen wat misschien wel broodnodig is!

MBO studentenfonds

Onder 18 jaar en volg je BOL? Dan kun je aanspraak maken op een bijdrage uit het mbo fonds. Deze bijdrage is mogelijk als het inkomen van de ouders 120% van het bijstandsniveau is of lager. Je vraagt dit aan bij de MBO opleiding waar jouw kind gaat studeren. Let op, dit is ook bij veel medewerkers van MBO scholen onbekend. Het is dus mogelijk dat de persoon die de telefoon opneemt hier nog nooit van heeft gehoord.

Studievertraging met geldige reden en geen recht meer op studiefinanciering? Ook dan kun jee aanvraag doen voor een tegemoetkoming. Een geldige reden voor vertraging is bijvoorbeeld ziekte, familieomstandigheden of bijvoorbeeld zwangerschap. Jouw MBO opleiding beoordeeld de voorwaarden voor deze vergoeding

Zet jij je extra in voor jouw MBO school? Wanneer je bijvoorbeeld in de studentenraad zit of je op een andere manier in voor je school dan kun je een vergoeding aanvragen. Vraag bij jouw school na voor welke activiteiten je een vergoeding kunt aanvragen.

Stichting leergeld

Bij Stichting leergeld kun je ook vergoedingen aanvragen voor kinderen van ouders die om financiële redenen niet mee kunnen doen aan activiteiten. Via de site kun je een aanvraag doen.

Onder 18 jaar wel een OV-kaart

Wanneer je onder de 18 jaar bent en een voltijd opleiding volgt aan het mbo, hbo of universiteit kun je wel een ov kaart aanvragen. Let op, vergeet niet je kaart stop te zetten als je geen recht meer hebt op deze kaart. Bij niet tijdig stopzetten zullen kosten in rekening worden gebracht!

Bijzondere bijstand

Wanneer j als ouders een laag inkomen hebt kun een tegemoetkoming schoolgaande kinderen aanvragen wanneer het kind onder de 18 jaar is. Het is lastig te zeggen of je wel of geen recht hebt op deze tegemoetkoming. Veel gemeentes voeren een draagkracht berekening uit. Dat betekent dat ook recht kunt hebben op een tegemoetkoming als jouw inkomen wat hoger is dan 120% van de bijstandsnorm. Neem contact op met jouw gemeente hoe je dit kunt aanvragen.

 

Boven de 18 jaar en nog op de middelbare school? Altijd recht op scholierentoeslag!

Dan kan je heeft je kind ALTIJD recht op scholierentoeslag. Dit is samen met het Mbo studentenfonds het best bewaarde geheim van mogelijke tegemoetkomingen. Je vraagt dit aan bij DUO. Je hebt altijd recht op een basistoelage. Dit kan afhankelijk van het inkomen van de ouders en aanwezige broers en zussen verhoogd worden. Deze bijdrage is bedoeld om de kosten van het onderwijs en levensonderhoud op te vangen aangezien je geen kinderbijslag of kindgebonden budget meer ontvangt. Je kunt met deze bijdrage zelf je schoolkosten betalen en andere kosten voldoen zoals bijvoorbeeld aanschaf van kleding en dergelijke.

 

Ouderbijdrage en kosten schoolreisjes van de middelbare school

De ouderbijdrage is vrijwillig. De school kan niet eisen dat deze wordt betaald. Wanneer je dit niet kunt betalen dan mag het kind niet worden uitgesloten van activiteiten. Sommige scholen zetten uitdrukkelijk bij hun verzoek dat het niet verplicht is maar wel op prijs stellen om kosten van de leuke extra activiteiten of vieringen te kunnen betalen. Voor schoolreisjes of werkweken wordt een extra bijdrage worden gevraagd. Wanneer deze niet wordt betaal kan je kind worden uitgesloten van deelname. Scholen vinden dit echt niet leuk om te doen. Wanneer blijkt dat je door financiële redenen niet kunt betalen proberen zij meestal ook om hier een oplossing voor te vinden.

 

Boven de 18 en volgt je kind een voltijd studie op mbo, hbo of universiteit dan recht op studiefinanciering

Vraag dit aan bij DUO. Houd wel voor ogen dat tegenwoordig een groot deel inde vorm van een lening wordt verstrekt. Dat betekent dat jij na je studie een schuld hebt. Deze schuld zorgt ervoor dat jij maandelijks moet afbetalen en dus netto minder overhoudt van jouw salaris. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat jij minder kunt gaan lenen voor een huis. Kijk cirisch naar wat je echt nodig hebt en leen geen geld voor extra’s. Probeer voor de extra’s een bijbaan te vinden.

Wij hopen dat we met deze informatie toch weer iemand hebben kunnen helpen.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email

   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht