Er zijn nog steeds mogelijkheden om reiskosten af te trekken van de belasting. Hieronder leggen we 2 mogelijkheden uit. Check altijd de site van de belastingdienst of bel bel met de belastingtelefoon voor de meest actuele informatie.
Als je in loondienst bent kan je eventueel reiskosten in aftrekken van de te betalen inkomstenbelasting. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden.
Als je met eigen vervoer naar het werk reist, dan heb je geen reisaftrek. De werkgever mag een kilometervergoeding aan de werknemer betalen. Dit is onbelast.
Al vanaf 2016 is de maximale onbelaste kilometervergoeding 0.19 cent.
Een auto van de zaak is soms gebruikelijk. Als je als werknemer minder dan 500 kilometer per jaar privé met deze auto rijdt, dan hoef je geen bijtelling te betalen voor deze auto. Je moet dit wel kunnen aantonen. Alle privé ritjes moeten dus bijgehouden worden, met de begin en eind kilometerstand.
Wanneer je in loondienst bent en met het openbaar vervoer naar je werk reist mag je onder bepaalde voorwaarden een vast bedrag aftrekken van uw inkomen. U mag niet de werkelijk gemaakte kosten aftrekken. Als u van uw werkgever een vergoeding ontvangt voor uw reiskosten per openbaar vervoer, moet u de vergoeding van dit vaste bedrag aftrekken. Als je met het
Bij invaliditeit of bij ziekte heb je al zorgen genoeg. Daarbij brengen de bezoekjes aan een arts of ziekenhuis extra kosten met zich mee. De reiskosten die gemaakt worden door ziekte zijn, onder bepaalde voorwaarden, aftrekbaar. Heel goed om te weten en om gebruik van te maken al je hiermee in aanraking komt.
Bij de berekening van de uitgaven voor vervoer mag meegenomen worden:
– taxikosten
– kosten openbaar vervoer
– autokosten, zoals brandstof, parkeerkosten, verzekering, afschrijving, onderhouden/reparatie, motorrijtuigenbelasting en bijvoorbeeld wasstraat kosten.
De kosten kan je van een jaar bij elkaar optellen en delen door het aantal kilometers dat je in een jaar hebt gereden. De uitkomst is de kilometerprijs. Bijvoorbeeld 0.29 cent per kilometer.
Als je dan bijvoorbeeld in een jaar 250 kilometer hebt gereden voor vervoer voor ziekte of invaliditeit, dan zijn de aftrekbare kosten als volgt:
0.29 cent x 250 km = een bedrag aftrekbaar van €72,50
De reiskosten van ziekenbezoek kan ook aftrekbaar zijn. Wel moet degenen die bezocht wordt iemand zijn die met jou een huishouding heeft. Daarnaast moet de afstand maar dan 10 km bedragen. Er zijn nog een aantal voorwaarden die keurig uitgeschreven staan op de site van de belastingdienst.
Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.
Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude
Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 86267264