5 tips voor het treffen van een betalingsregeling

U heeft brief ontvangen van een incassobureau, wat nu? Wij raden altijd aan om te reageren op de brief, in dit blog leest u waarom. Ook geven we 5 praktische tips voor het aangaan van een betalingsregeling wanneer u een schuld heeft.

Schulden komen vaker voor dan u denkt. Een keer een rekening niet kunnen betalen kan iedereen gebeuren. Misschien heeft u een schuld bij een schuldeiser of heeft uw schuldeiser de schuld overgedragen aan een incassobureau of deurwaarder. Wat u op zo’n moment doet is belangrijk, daarom bespreken we 5 tips voor het treffen van een betalingsregeling.

Wat kunt u doen als u een brief van een incassobureau ontvangt?

Het is verstandig om te reageren op een brief van een incassobureau of deurwaarder. Bent u het niet eens met de rekening? Laat dit dan zo snel mogelijk weten. Bijvoorbeeld omdat u de rekening al betaald heeft. Of misschien heeft u nooit iets besteld bij de schuldeiser. Het gebeurt vaker dat bedrijven spook-facturen versturen.

Twijfelt u of de gestuurde rekening klopt, vraag dan om de “onderliggende stukken”. Dat zijn bijvoorbeeld kopieën van de overeenkomsten die u heeft afgesloten met het bedrijf of de originele facturen. U kunt ook het bedrijf even googelen om te zien of zij bekend staan om het sturen van nep-facturen. Zorg ervoor dat u reageert per mail of brief. Meldt daarin dat de rekening onjuist is en dat u deze kosten ook niet gemaakt hebt.

Neem in andere gevallen contact op met het incassobureau of deurwaarder om een afbetalingsregeling af te spreken.

 

 

5 Tips voor het afspreken van een betalingsregeling:

 

1. Creëer overzicht

Zorg ervoor dat u duidelijk weet hoeveel ruimte u over heeft om de schuld te betalen. Zorg voor overzicht en maak een maand budget. Dat is soms best lastig. Pak uw bankafschriften erbij en zet uw inkomsten en uitgaven op een rijtje. Houd ook ruimte over voor onvoorziene uitgaven.

2. Een haalbare betalingsregeling

Probeer een regeling te treffen die u na kunt komen. Beter een laag maandelijks bedrag dat u kunt blijven betalen dan een regeling niet na kunnen komen. Incassobureaus en deurwaarders zien liever ook een geslaagde regeling waarbij het gehele bedrag uiteindelijk wordt betaald. Bekijk hier voorbeeldbrieven die u kunt gebruiken om een betalingsvoorstel te doen.

schuldhulp: 5 tips voor een betalingsregeling

3. Onderhandel over uw betalingsregeling

Ga niet uit schrik direct akkoord met een regeling die zij aanbieden. Blijf rustig, bekijk uw situatie en doe een aanbod dat wel bij uw situatie past. Soms proberen incasso bureaus of deurwaarders u direct aan de deur te laten tekenen voor een regeling.

Zeker wanneer het om een huurschuld gaat is de angst om uit de woning gezet te worden zo groot dat er regelingen worden getekend die te hoog of onterecht zijn. Het instemmen met bijvoorbeeld het doorstorten van kindgebonden budget komt nog wel eens voor.

4. Blijf communiceren

Duik niet weg voor brieven, mails, telefoontjes of bezoeken. Deurwaarders zijn ook mensen, zij begrijpen ook dat u in een situatie terecht komt waarin het even niet lukt. Zij zijn veel meer geneigd om mee te denken wanneer u in gesprek gaat. Ook al vindt u het eng, bel gewoon de persoon aan de andere kant van de lijn wil vaak meedenken over een haalbare oplossing voor u.

5. Zoek hulp

Wanneer u meerdere schuldeisers of hoge schulden heeft en dit u boven het hoofd groeit zoek hulp. Hoe sneller u dat doet, hoe sneller de situatie opgelost is. Voor verschillende situaties zijn ook verschillende mogelijkheden tot hulp.

Wanneer u schulden heeft geeft dit enorm veel stress, het kan fijn zijn om uw zorgen even helemaal uit handen te geven. Misschien is het starten van een schuldhulpverleningstraject bij uw gemeente dan een oplossing.

Kost het u moeite om uw inkomsten en uitgaven in balans te houden? Dan kan budgetbeheer een oplossing zijn. Wilt u hulp voor alles wat met uw financiële administratie te maken heeft? Dan is een bewindvoerder misschien de beste optie. Een goede bewindvoerder zal u ook willen adviseren over een passende oplossing.

 

 

Hulp bij schulden

Online is veel informatie beschikbaar over schulden en hoe u deze op kunt lossen. Heeft u behoefte aan meer informatie of hulp met uw financiën? Wij maken van uw financiën onze zorg. Stel ons uw vraag, dan gaan we graag met u in gesprek.


De Waag dienstverlening

Wilt u informatie of heeft u een vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als u het contactformulier invult, krijgt u van ons bericht.

Postbus 141
1723 ZJ te Noord-Scharwoude

Telefoon: 0226 741961
Email: contact@dewaag.info
KVK: 51980614

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Neem contact op

   Uw naam

   Email
   Telefoonnummer

   Selecteer uw onderwerp

   Uw bericht